Bulava spet plava

Na norveškem nebu so 9. decembra 2009 zgodaj zjutraj lahko opazovali čudno spiralo. Šlo je za izpuh ruske balistične rakete Bulavá.

Seveda pravilno delujoče rakete na nebu ne delajo takšnih spiral. V tem primeru je do ognjemeta prišlo zaradi odpovedi tretje stopnje rakete, ki naj bi predstavljala višek tehnike in ki bi morala biti odporna na večino protiukrepov.

Bulavo izdelujejo v Moskovskem inšititutu toplotne tehnike (MIT). Že poleti je tam zaradi težav s to raketo odstopil s položaja direktorja glavni konstruktor Jurij Solomonov.

Od 13 testov jih je bilo le 6 uspešnih, od tega le 5 takšnih, da je raketa dejansko letela.

In potem vse tiho je bilo

Le zakaj se tale blog ne obnavlja? Preprosto! 9. 11. 2009 bi moral biti dokončan moj doktorat, pa še ni. Verjetno bo torej tale blog še kak teden čakal.

Counterstrike LAN party v Moskvi

Če bi bil NEST takle, bi verjetno tja prišlo še več ljudi. No, ja, lahko vsaj sanjamo.

Na gornjem site-u so fotke s tekmovanja v Couterstrike med dvema izmed vodilnih CS ekip. Organizator jim je neuspešno poizkusil zbiti koncentracijo. Svaka čast igralcem.

Finale UPM 2009

V Mariboru se je zgodilo finale UPM. Zmagali so Undefined: Gašper Zadnik, Tomaz Hočevar, Matjaž Gomilšek; drugi so bili Bit Bucket: Nino Bašič, Primož Koželj, Jan Berčič; tretji pa S Kmetov: Rok Kralj, Žiga Ham, Matej Aleksandrov.

Predvsem S Kmetov so carji, ker so še srednješolci - upajmo, da se bodo z leti še izboljšali.

Nagrade so bile spet boljše kot lani. Prvi so dobili netbooke (Asus 1005HD, ako se ne motim), drugi GPS navigatorje in tretji numerične tipkovnice z USB hubi. Ne glede na moje teženje, noben ni dobil radijsko vodenega tanka.

Za vse tekmovalce so sponzorji priskrbeli še nahrbtničke, blokce, osvežilce zraka, i.t.d.

Na žalost me na tekmovanju ni bilo, ker pišem doktorat. Bah.

Najbolj zanimivi most v Ljubljani

Čeprav izgleda dokaj bedno, je vsaj po mojem mnenju najzanimivejši most na Ljubljanici Mrtvaški most oz. most Hradeckega. Najdete ga, če pri porodnišnici prečkate Zaloško cesto in se odpravite ob malem parku s spomenikom padlim borcem naravnost do Ljubljanice.

Trenutno je pred mostom gradbišče, saj ga nameravajo v kratkem demontirati in preseliti.

Zakaj preseliti?

Most je del slovenske tehnične dediščine. Gre namreč za enega izmed prvih litoželeznih mostov pri nas.

Lito železo so za gradnjo mostov prvi uporabili Angleži, ko so zgradili Iron Bridge, torej leta 1779. Kot gradbeni material je lito železo precej prikladnejše od kamenja. Na žalost je zaradi visoke vsebnosti ogljika (več kot 2%) in včasih tudi drugih nečistoč krhko, precej bolj krhko od jekla. To pomeni, da so litoželezni mostovi grajeni tako, da so njihovi elementi obremenjeni na pritisk - in ravno to lahko vidimo na mrtvaškem mostu.

Mrtvaški most so postavili leta 1867 in je bil eden izmed prvih litoželeznih mostov pri nas - se pravi v Avstro-Ogrski. Najprej je stal v centru mesta. Leta 1931 ga je na sedanjo lokacijo premaknil Jože Plečnik, ko je zgradil sedanji čevljarski most.

Zadnja leta most propada in čaka na selitev. Več o zgodovini mostu si lahko preberete v Delu. O tem, kam ga bodo preselili, lahko preberete v dokumentu, ki ga je izdala MOL.

Nepovezano: Med snemanjem tokratnega prispevka sem v rolerjih stal na cevi, ki teče pod mostom in lovil ravnotežje. Na žalost te akrobacije snemalec ni ujel. Crappity.

Tranzistor - 2. sezona

Danes, v četrtek, 29.10.2009, je na 2. kanalu TV Slovenija (TVSLO2) ob 21:25 spet na sporedu oddaja Tranzistor.

Poletnih počitnic je torej res in dokončno konec.

UPM finale 2009

Jutri bo v Mariboru zadnje kolo letošnjega Univerzitetnega Programerskega Maratona. Naloge bodo dostopne med tekmovanjem, ki se začne ob 9h, ali pa tik po njem, enako velja za uradne rešive.

Nagrade so dovolj bogate, da se tudi organizatorjem po njih cedijo sline - škoda, da nas nazaj drži etika.

Tekmovalcem - srečno!

Superprevodnost pri -20C

Neverjetno! Če je tole res, potem je E. Joe Eck uspel izdelati zrno, ki je superprevodno že pri 254K, se pravi -19C, kar lahko dosežemo že v navadnem zmrzovalniku. Formula nove spojine je (Ti4Ba)Ba2Ca2Cu7Oy. Na žalost se morajo atomi urediti v pravilno strukturo, da bi nova spojina postala superprevodna.

Na žalost je superprevodnik zaenkrat pomešan z navadno keramiko, tako da žic in velikih magnetov iz te snovi ne bomo videli prav kmalu. Pravzaprav je v nastalem drobcu superprevodnika tako malo, da je čisto mogoče (ampak na srečo ne zelo verjetno), da gre za napako pri meritvi. Spodbudno je to, da avtor svoje spojine ni patentiral, ker hoče, da se stvar razvije.

Vseeno, ko bomo znali serijsko izdelovati superprevodnike pri temeraturah, kakršne najdemo v zmrzovalniku ali sredi zime na Babnem polju, lahko pričakujemo cenejše MRI naprave, manjše elektromotorje in cenejši prenos električne energije. Kemija FTW!

Live from the ISS

Živel internet!

Sedaj lahko tudi navadni smrtniki stalno sledimo prenosu v živo z mednarodne vesoljske postaje.

Ob slikah iz vesolja lahko poslušamo mirne komentatorje, ki razlagajo, kaj se dogaja. Tako se trenutno astronavti pripravljajo na vstop v japonski HTV, iz katerega bodo pobrali svež tovor.

Na žalost se zveza s postajo občasno prekine, namesto posnetkov iz vesolja potem lahko gledamo samo kontrolni center. Vseeno vredno ogleda!