Geogebra

Že pred nekaj meseci mi je prijatelj pokazal program, katerega uporabo širijo tudi na FMF. Programček se imenuje Geogebra, gre pa za pripomoček za risanje (in reševanje) osnovnošolskih geometrijskih nalog. Stvar je spisana v Javi, tako da deluje na več platformah.

Priporočam vsem.

Podvodni roboti

V podjetju Webb Research Corporation razvijajo kar neverjetne robote. Pred nekaj tedni je prišel ven podatek, da so v sodelovanju z NASA razvili in preizkusili robota, ki se napaja s pomočjo razlike v temperaturi oceana na površini in v globini, imenovanega SOLO-TREC. Že pred časom so splavili tudi robota, ki je preplaval Atlantik.

Ribe, bojte se, roboti prihajajo!

Dan kozmonavtike

K koncu gre teden, v katerem se je zgodil dan kozmonavtike. Tik pred datumom so na strani Novosti Kosmonavtiki objavili povzetek rezultatov raziskave (iščite tekst " 10.04.2010 / 00:05 Почти 50% молодых россиян не знают даты первого космического полета") o tem, koliko ljudi se spomni, kdaj in kdo je prvi poletel v vesolje in kdaj in kdo je prvi prišel na luno.

Od vseh vprašanih je letnico in datum prvega poleta vedelo 73% rusov, vendar je bila med vprašanimi, starimi med 18 in 24 let skoraj polovica takšnih, da za prvi polet niso niti slišali.

Sinteza glasu

Nazadnje, ko sem iskal sintetizatorje glasu, nisem našel ničesar bistveno boljšega od govorca. Par dni nazaj pa sem med naključnim klikanjem naletel na tole:

Ob iskanju avtorja / izvajalca sem potem izvedel, da so vokali računalniško generirani. Ustvarja jih Vocaloid, programska oprema, ki so jo razvili pri Yamahi. Uporabljajo ga tudi v vsaj enem robotu:

Glede glasu, ki ga ustvarjajo, pa lahko rečem le: "Adijo, pamet!"

PS3 debilijada

Ko sem prvič prebral tole novico sem pomislil, da se nekdo zafrkava. Da gre pač za prvoaprilsko šalo. No, pa ni šlo. Veleumi pr SONY so za stare različice konzole Playstation 3 izdali popravek, ki ne prinaša nobene nove dobrote, uporabnikom pa onemogoči, da bi na svojih konzolah še naprej poganjali druge operacijske sisteme, kot naprimer Ubuntu.

Razlog za tako početje naj bi bil strah Sony-ja pred crackerji, ki jim dejstvo, da na konzoli lahko poganjajo zaresen sistem, malce olajšuje delo.

Baje so možnost poganjanja Linuxa tako ali tako že na začetku omogočili le zato, ker so ponekod osebni računalniki obdavčeni z nižjo stopnjo, kot igralne konzole.

No, vsaj vemo, produktom katere firme se izplača izogibati.