Tranzistor - Na krotko 12

PREVIDNO! Raziskovalci Oksfordske Univerze in Imperial College-a iz Londona so ugotovili, da nas prehudo napenjanje možganov v mladosti lahko kaznuje z Alzheimerjevo boleznijo na stara leta. Teza je skrajno drzna, a resna. Tisti, ki so genetsko bolj nagnjeni k tej bolezni, si s preintenzivnim »polnjenjem« spomina lahko dolgoročno škodijo. Nočem strašit, ampak ziher je dobro občasno dat gumitvistu in fuzbalu prednost pred knjigami!

ĐURESIK PARK Ste naveličani klasičnega pohištva in običajne domače krame? Pri pariškem Christie-ju bodo dražili kar hecne spominke. Lahko si omislite skelet psitakozavra in grobek njegovih devetih mladičev. Ni za v dnevno sobo? Aha, tole bi pa šlo zraven dedkovega bidermajerčka: okostje jamskega medveda, ki v ostri šapi stiska lososa. Čudovito! No, pa še lobanjo sabljezobega tigra za v spalnico....Cijena? Sitnica!

VODA JE ŽIVLJENJE! Z spustom dijakov po Ljubljanici se je začel projekt Voda je življenje. Gre za raziskovanje in spoznavanje porečja Save in njenih pritokov. Zavest o pomenu vode in obrežnega pasu bodo krepili mladi s porečij teh voda in izsledke predstavili 1. junija, ob dnevu Save. Tedaj se bodo zbrali tudi okoljski ministri držav »savskega bazena«, torej Srbije, BiH, Hrvaške in Slovenije. Odličen projekt, za zgled drugim področjem!

EKO- SPLAV Ja, čofotali bodo pa še nekje, nam blizu. Swoon, brooklinska street – umetnica, je na slovensko obalo privlekla tri splave, narejene iz odpadkov, smeti. Z njimi namerava v prihodnjem mesecu odpluti do Benetk. Spotoma bo posadka svoj odpad dopolnjevala z novimi smetmi in v beneški laguni vse te vtise strnila v plavajoči kabinet čudes, po vzoru mističnih »wunderkammer« iz časov evropske renesanse. Če bodo tam vztrajali vsaj do odprtja beneškega likovnega bienala, ki bo 6. junija, bo paša za oči in dušo v tem močvirskem čudežu, naravnost popolna!

Read more…

Tranzistor - Na krotko 11

REKORD En od njih je sedel tudi v hecni napravi, ki je postavila absolutni svetovni rekord vozila na vetrni pogon. V puščavi Lake Ivanpah, južno od Las Vegasa, se je Britanec Richard Jenkings zapeljal 126 milj, oziroma nekaj čez 200 km na uro. Braaaavo!

DIREKTNGA! No, tale reč za mano ne gre tako hitro, je pa vseeno zelo odbita. Šlo bi za precej običajen avtobus s 50 sedeži, če...če ne bi plaval. Evo, tolpa izletnikov se lepo pripelje na obalo in....čof, direktnga v vodo in naprej na kakšen otok ali polotok po bližnjici. Prečkanje rek je najbrž odvisno od tokov. Stvar je uspešno preizkušena in prve dobave so že tu. Kam? V Budimpešto in Belfast. No, če se kdo spomni prispevka od zadnjič.....kje, za vraga, so še krila?

VETROVI 900 milijard ton metana vsako leto na svetu spustijo v zrak krave, ovce in koze, ki jih redimo. Ja, zadi vn spustijo, ja! In to ni dobro za ozračje. Zdaj bomo te cifre lahko znatno zreducirali s tem, da bomo prehrani teh živali dodajali ribje olje. Le dva odstotka. Pa še meso bo boljše. Hja, ni pa podatka, koliko miljonov ton rib naj bi po novem svežilo te prdce.....

MUZEJ Upam, da bodo za nežnejše vetrove poskrbeli tudi pri lipicancih, na njim domačem Krasu bo namreč obiskovalce čez dobri dve leti gostil nov projekt Muzej Lipica, ki bo pomagal razumeti pomen lipicancev, kobilarne same in izjemne kulturne dediščine v tem kraškem biseru.

E – MOLITEV Za vse nas, ki grešimo in koprnimo, je končno tu e- molitev. Na spletni strani INFORMATION AGE PRAYER bom posnel svoj glas, plačal vsak mesec 4 dolarje in končno redno kompenziral svoje številne grehe in podajal priprošnje Vsemogočnemu. Živela e – revolucija, spet smo brezmadežni!

Pa še en link.

Read more…

Tranzistor - Kljubovanje 11

Danes, v soboto kljubujte v mariborskem MCju Pekarna s celjskimi Multiball, ki so nedavno izdali tretji album The Days That Follow, V torek prihajajo v mariborskega Štuka švedski heavy metalci Hammerfall, v petek pa v KDju Kamnik za našega Pekija koncertuje Adi Smolar. praznoval bo abrahama.

Tokrat sem ril za vas v kranjskem akd-ju izbruh. sedemletno delovanje (po denacionalizaciji končno v paktu z lokalno občino) sicer v samopodpori prinese poleg glasbenega tudi umetniško, kulturno in aktivistično dogajanje s predavanji o korenitih družbenih spremembah. (kurac na steni)

Kranjski kompleks se tako pridružuje ob bok nujnopotrebnim društvom širom domovine, kjer se mladina lahko zbira, je kreativna in aktivna.

Koncertno dogajanje je pestro tako v mali kot tudi v veliki dvorani – bazenu. V prvi sem ujel mesečni glam rock koncert dveh domačih bendov, baje jih je vse skupaj vsaj osem. Očitno smo zreli še za en retroflirt.

Mihi, tut bon jovija znajo, bomo šli kdaj pogledat … posnetki koncertov pa so še zmeraj dobrodošli na znani naslov tv slo, fotke neuveljavljenih koncertnih fotografov pa na tranzistor@rtvslo.si. Prosim, pošljite!

Želim vam prijetno kljubovanje!

Read more…

Tranzistor 11-rakci, bibo

Pred kratkim so nemški policisti odkrili najbolj iskano žensko v Nemčiji. Pobijala in ropala je po Nemčiji, Franciji in Avstriji, za sabo pa puščala sled - svojo DNK. No, na koncu se je izkazalo, da so pri vseh 40 prestopkih, kjer so našli DNK osumljenke, za zbiranje dokazov uporabili enake vatirane paličice. Paličice, na katerih se je znašla DNK ene od delavk. Epic fail za CSI.

Siniša pa je opazil, da mora sedaj po tem, ko v google mailu klikne "send", čakati še 5s, da računalnik dejansko izvrši ukaz. Med tem časom lahko pošiljanje prekliče. To se mu zdi fino. Jaz ne razumem, kako je nekomu lahko všeč, da mora računalnik čakati.

Read more…

Tranzistor - Na krotko 10

U LUFT! Povsem drugačno rešitev ponuja ameriška pogruntavščina s prav tako zvenečim italijanskim imenom Terrafugia, gre pa za prvi uspešni miks med avtom in letalom. Oče projekta Carl Dietrich navdušeno pove, da gre za uresničitev davnih sanj o individualni mobilnosti. Tole si kar poglejte. Ker je bilo mešancev med avtom in.... čolnom že kar nekaj, predlagam naslednji korak....

ČEVELJC Za tiste, ki pa lahko vse te premike le opazujejo, pa so v Londonu vkup zmetali nekaj hudo simpatičnega in obenem koristnega. Ponujajo namreč obutev, ki je sešita iz odsluženih prevlek klopi in zicev tamkajšnjega metroja. Usnjeni deli so ukrojeni iz starih map in fasciklov, podplati pa iz odsluženih avtomobilskih gum. Genialnooooooo!!!!!!

GALEB Medtem, ko pri nas spomenike uničujemo in zgodovino potvarjamo do brezumja, se je reški župan Vojko Obrsnel zavzel za dokončen odkup in obnovo prvovrstnega spomenika, ladje Galeb. Ta ima namreč tako pestro zgodovino, da si o njej lahko preberete na desetine knjig. Zgrajena je bila v Genovi za prevoz sadja, med drugo sv. vojno je njena posadka postavljala mine po Kvarnerju, leta 1944 so jo zavezniški bombniki potopili, 1948-ga je bila z nadčloveškimi napori izvlečena in 1953-ga zablestela kot jugoslovanska protokolarna ladja in kot taka postala čista legenda svetovnih morij in visoke politike. Srčno upam, da ji bom na morju lahko čimprej salutiral!

OHROVT Prva dama ZDA Michelle Obama je popolnoma razrila Južno trato Bele hiše. Potaknila je en kup solate, ohrovta, paradajza in začimb. Želi pokazat, kako je treba v teh cajtih. Vse lepo in prav, ampak nimamo vsi trate.......

E.T. IZ BEK! Aja, E.T. se je vrnu! Tm u Peruju šeta prou ležerno po eni gmajni...

Read more…