Pustni krofi
Nazadnje sem krofe pekel pred 10 leti. Včeraj sem si po več urah dela nad urnikom zaželel ponoviti eksperiment. Na žalost sem recept za krofe, ki mi ga je predala babica, izgubil.
Tudi babica sama se točnega recepta ne spomni, zato me je napotila, naj ga preberem iz "male kuharice" - knjige Praktična kuharica, V. izdaja, izdana pri Kmečki založbi leta 1952 (sestavila Pavla Zakonjšek).
Nadaljevanje je sestavljeno po ustnem izročilu v povezavi s kuharico.
Sestavine:
- 500g moke
- 20g do 30g kvasa
- 100g presnega masla
- 5 rumenjakov
- žlica sladkorja
- 2 žlici ruma
- 250ml mleka
- 1 kavna žlička soli
Postopek:
- presej moko
- postavi moko na toplo, da se ogreje
- pripravi zmes kvasa, mlačnega mleka, žličke sladkorja, žličke moke
- počakaj, da se kvas dvigne
- dodaj kvas presejani moki, premešaj
- pusti, da moka in kvas vzhajata
- zmešaj maslo, sladkor, rumenjake.
- ko maslo, sladkor, rumenjaki narastejo, prilij 250ml mleka
- segrej; ne do vretja
- ohladi, prilij mmoki in kvasu
- vlij rum
- dodaj sol
- stepaj testo cca 15 - 30 min. Testa ne dvigaj, s kuhalnico ga sekaj.
- testo naj bi bilo mehkejše od navadnega kvašenega
- pusti, da vzhaja
- razvaljaj na 1cm debelo
- izrezi krogce
- položi na krogce marmelado
- zapri krofe tako, da jih obrežeš z modelom ali s kozarcem
- pusti vzhajati
- položi krofe v olje s stranjo, ki je bila spodaj, navzgor
- pokrij, čakaj cca 15min
- obrni
- čakaj 15min
- izlovi, posuj z mletim sladkorjem
- nomnomz
Namesto 500g sem eksperiment izvajal kar z 1kg moke in s tem primerno večjo količino vsega. Namesto kvasa - spore gliv iz vrečk. Masla sem za trenutek hotel vreči v testo kar 200g, preden sem še 1x pogledal na zgornji seznam. Poleg 10 rumenjakov dodan 1 beljak.
Napake:
Pozabil na rum. Pozabil upostevati, da krofi najprej vzhajajo, nato pa se v olju še MOČNO napihnejo. Naslednjič bo treba narediti manjše. Pri nekaterih je ušla marmelada. Drugi so bili v olju predolgo in so zažgani.