Tranzistor Vesolje 5 - zabijanje

Strela 2M je komunikacijski satelit. Tu je bilo podatke malo težje nabrati. Satelit so izdelali v konstrukcijskem biroju Rešetnjova . Slikico lahko vidite na linku z wikipedie , ali pa na strani proizvajalca . No, zagotovo pa je na sicer najboljši enciklopediji o vesoljski tehniki slikica napačna.

Potem sta se zabili dve podmornici, Vanguard in Le Triomphant. Na žalost o njih vem samo toliko, kolikor je napisano na Wikipedii.

Na koncu sta se zabila še dva vlaka , pri čemer je bilo dokaj težko ugotoviti, kakšna točno sta bila. No, po dobri uri googlanja sem našel dve slikici, kjer so bile vidne registrske številke lokomotiv, izkaže se, da sta se zabila motorizirani vagon serije 842 in vlak, ki ga je vlekla dizelska lokomotiva serije 754, več si lahko preberete na tej strani .

Читать далее…

Drugi post

Mwahahahahahl čkasljflasf asljhflskadjflksadjlkjbvc alkdjflkjv,mnvx Ево, ше цирилица in še kaj test linkov.

Tranzistor Vesolje 4

Upajmo, da ne previsoka, da vas ne ujamejo policisti, ki vas lahko oglobijo. Recimo v Italiji so postavili sistem kamer, ki avtomatično lovijo voznike, ki prevozijo rdečo. Problema sta predvsem dva. Najprej so občinarji skrajšali trajanje rumene in si tako povečali zaslužke. Nato pa je zlobna mladina pogruntala, da lahko namestijo lažne registrske tablice in potem vozijo skozi rdečo in povzročajo sive lase gnilim oblastem.

Gnoj je zlato in zlato je gnoj , na Japonskem, v čistilni napravi Suwa, so dobili 1890g zlata iz ene tone sežgane usedline iz vode. V zemlji, kakršno predelujejo v največjem japonskem rudniku, je zlata 20g na tono materiala. Razlog se verjetno skriva v tem, da je na čistilno napravo priklopljenih nekaj tovarn elektronike, kjer delajo tudi z zlatom.

Američani so spet pokazali, da so najboljši v razvoju vesoljskih robotkov. Sedaj so si izmislili plezajočega robotka s samo tremi motorji na vitlu. S takim robotom bi lahko raziskovali kraterje na Marsu. Študentje, lotite se dela, kaj takega bi zagotovo zmogli izdelati tudi vi!

Če vam slučajno od vsega, kar ste požrli, odpovedujejo jetra, obstaja možnost, da boste sedaj živeli dlje. FDA naj bi v kratkem potrdila umetna jetra, v katerih kri filtrirajo skozi človeške jetrne celice tako, da so skozi posodo s kosi rakavih jeter napeljali tanke cevke s poroznimi stenami, ki omogočajo izmenjavo snovi med krvjo in celicami v napravi, preprečujejo pa prehajanje celic. Preizkus na Kitajskem je pokazal, da se možnost preživetja nad 30dni statistično poveča. Jeter vam torej v kratkem še ne bodo mogli zamenjati. Povzetek stanja v razvoju umetnih jeter je tule.

Aja, pa izpita za avto nimam, tisti mercedez je pripadal nekomu drugemu :).

Če si si ogledal oddajo, pusti komentar, še posebej, če bo negativen ali če bi v oddaji rad videl kaj specifičnega.

Читать далее…

Tranzistor Vesolje 3

Če bi radi prišli do starih različic raznih strani, se vam izplača pogledati The Wayback Machine.

Ukrajinska vlada je za desetkrat zmanjšala financiranje vesoljskega programa. Žalostno za državo, v kateri se nahaja bivši OKB Južnoje.

Rusi so razpisali natečaj za izdelavo vesoljskega plovila za večkratno uporabo. Glede na to, da jim ni uspelo zgraditi niti Kliperja, niti MAKS si upam trditi, da jim v naslednjih 10 letih ne bo uspelo.

Nokia je skozi finski parlament spravila zakon, ki bo finskim delodajalcem omogočil, da bodo lahko brali elektronsko pošto svojih uslužbencev. Zakon je bil navkljub protiustavnosti sprejet, ker je Nokia zagrozila, da se bo sicer umaknila iz države.

Na naši fakulteti bodo v naslednjem tednu informativni dnevi, kjer boste lahko videli kup prikupnih robotov, ki so jih sestavili dijaki. Vabljeni vsi.

Читать далее…

Tranzistor Vesolje 2

Raziskava, opravljena na Nizozemskem je pokazala, da se uporaba programov za izmenjavo podatkov državi izplača. Poleg tega se je izkazali, da tisti, ki več filmov piratizirajo, tudi pogosteje kupujejo originalne DVDje.

EU utegne zahtevati, da se k Windows začne prilagati Firefox ali Opera. Več o govorici si preberite tule

V sefu v Los Alamosu našli zelo čist plutonij Pu 239. Sef je bil v času izdelave prve jedrske bombe onesnažen z radioaktivnimi snovmi in zavržen v jarku. Sedaj so ga izkopali, plutonij pa bodo uporabili v raziskavah.

Anatolij Nikolajevič Perminov je najavil, da po letu 2009 na mednarodni vesoljski postaji ne bo več vesoljskih turistov, ker bo zgoraj že 6 kozmonavtov in za turiste preprosto ne bo več prostora. Vseeno bo na mednarodno vesoljsko postajo letos že drugič poletel Károly Simonyi, ki si je polet plačal dovolj zgodaj.

Читать далее…

Tranzistor Vesolje 1

Dodatne zanimive karte najdete na www.mitomap.org in strangemaps.wordpress.com.

Rešitev prevelikega števila ljudi nekatere američanke namesto dojenčkov uporabljajo realistične robote

V naslednjem letu bodo USAF kupili več brezpilotnih kot letal s pilotom. Več z malo iskanja najdete na tejle strani

Metan na Marsu je ali iz vulkanov ali od mikroorganizmov, vsaj tako pravijo v NASA

Sven Herrmann, Sheng-wey Chiow, Steven Chu in Holger Mueller so izboljšali metodo za merjenje razlike med inercijskim in gravitacijskim pospeškom. Če lahko, naj prosim nekdo v navadno človeščino prevede originalni članek. Steven Chu bo odslej delal v administraciji Obame.

V prihodnosti bomo lahko delali zobe iz zarodkovnih celic, pri čemer računajo, da se bo uporabljalo naprimer modrostne ali mlečne zobe. Več v članku

OLPC zmanjšujejo število zaposlenih. Bedaki bodo zmanjšali število razvijalcev grafičnega vmesnika, ki je eden ključnih delov projekta.

Vietnam gre na prosto programje - Firefox, Openoffice na klientih, Linux na strežnikih, več si preberite tu

Pri nas tudi predlagajo, da bi kjer je le mogoče prešli na prosto programje. Morda bo ta pobuda uspela.

Dne 27. 2. bo v v Kiberpipi zabava ob izidu KDE 4.2

Qt 4.5 bo v kratkem pod LGPL.

Читать далее…