Problemi ARK V. M. Komarova

Astronavtsko - Raketarski klub, poimenovan po Vladimiru Mihajloviču Komarovu, ARK Komarov ima že nekaj let probleme s prostori.

Mestna oblast namreč pričakuje, da bodo kandidirali na razpisih za sredstva, ki jih bodo potem delno vračali občini v obliki najemnine za prostore. Na ta način občina prikaže, da je financirala koristno dejavnost, obenem pa na drugi strani izkaže prihodek od najemnine. Ker so člani že precej stari in se še spomnijo časov, ko se je stvari počelo na računovodsko manj, a gmotno bolj učinkovite načine, se takih igric nočejo igrati.

Če se strinjate, da bi bilo prav, če bi klubu našli nove prostore, lahko podpišete peticijo.

Ustanovni član kluba in vodja astronavtske sekcije, Vojko Kogej, je tudi lastnik značke z logotipom kluba, ki je bila prvi jugoslovanski predmet, ki je poletel v vesolje in se vrnil na zemljo. Značka je poletela v vesolje 8. 2. 1984 s Sojuzom T10. Po 62 dneh na vesoljski postaji Saljut 7 se je vrnila na zemljo 11. 4. 1984, dan pred dnevom kozmonavtike.

Zanimivo dejstvo: od poleta značke je bilo v vesolju še nekaj drugih slovenskih predmetov, med drugim podobica s sliko Marije z Brezij.

Dan kozmonavtike 2011

50 let je od prvega poleta človeka v kozmos!

Za pravi ambient ob tem prazniku si lahko privoščite primerno zvočno kuliso - izjave Jurija Aleksejeviča, ki jih lahko najdete na strani sovmusic.ru. Klikajte na gumbe z napisom "СКАЧАТЬ"

Predvsem utegne biti zanimiv pogovor med Sergejem Pavlovičem Koroljovim, glavnim konstruktorjem rakete R7, in Gagarinom.

Zanimivo je, da ljudje po 50 letih še vedno letajo na orbito na bolj ali manj enaki raketi.

Blender at Pycon 2011

Blender je zakon. Kako zelo zakon je in kaj vse lahko z njim ustvariš, če znaš Python, si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Predvsem je lepo to, da si blender vsako akcijo uporabnika zapiše v takšni obliki, da lahko potem zaporedja akcij uporabimo kot kodo v pythonovskem programu.

Fukushima dai 1

Kako lahko japonski uradniki trdijo, da je radioaktivnost zadržana v reaktorju, ko pa smo na posnetkih videli, da je stavbo, v kateri je reaktor, razgnalo?

Preprosto - odneslo je le streho stavbe, ki je izdelana tako, da ob previsokem pritisku pločevinaste plošče preprosto odletijo. Zadrževalni hram je tako lahko ostal cel, čeprav so na slikah vidne ruševine.

Več o zgradbi uničenega reaktorja si lahko preberete na strani s shemo reaktorja, ki je na poročilih še nisem videl.

Novinarji o potresu

Vedno bolj preziram poklicne novinarje. Oglejte si, naprimer, naslednji video - blodnje se začnejo okrog 2:05

[https://www.youtube.com/watch?v=pHHQXW7VSMw]

Novinar najprej pametuje o tem, da je reaktor v Fukušimi 100x močnejši od RBMK. V resnici je pol šibkejši (439MW proti 925MW). Potem novinar izjavi še, da veter piha na zahod in da bo torej radioaktivnost odneslo proti Pacifiku.

V naslednjih urah bo zanimivo poslušati, kaj točno je v elektrarni eksplodiralo.

Update: kot pravi novinar sem naredil 2 zatipka. Jao.

Tolkien - tožba

Kot primer, zakaj je nespametno preveč širiti avtorske pravice, lahko služi John Ronald Reuel Tolkien. Njegovi nasledniki oziroma njihovi odvetniki preprečili prodajo značk z napisom, ki vsebuje priimek Tolkien - natančneje z napisom, ki se v prevodu glasi:"Med tem, ko si ti bral Tolkiena, sem jaz gledala Evangelion".

Kot odziv je sedaj nek podjetnež naredil online trgovino, kjer lahko v znak protesta kupite majice. Vprašanje, če bodo tožili tudi njega.

Kdo bo fotografiral vesoljsko postajo?

Trenutno se na orbiti prvič in zadnjič nahaja konstrukcija, v kateri so združena vozila vseh vesoljskih velesil, razen Kitajske.

Tako skupaj letijo mednarodna vesoljska postaja, japonski HTV, evropski ATV, dva ruska sojuza in progres ter ameriški vesoljski čolniček Discovery.

Edini problem je - kdo bo to pofotografiral? Američani prosijo Ruse, naj za fotografijo uporabijo Sojuz, ki je na vesoljski postaji. Rusi se upirajo, saj se v orbiti nahaja prvi digitalni Sojuz, v katerega zanesljivost še niso dovolj prepričani. V primeru, da bi med fotografiranjem prišlo do kake nesreče, bi se lahko za prebivalce vesoljske postaje začeli resni problemi, čemur bi se Rusi radi izognili.

Upajmo, da bodo vseeno našli način, da pridejo do fotk.