Elektronske volitve

V Indiji že lep čas volijo elektronsko. Kako lahko sistem pretentate in si podjarmite okrog 1000 000 000 ljudi, si poglejte v spodnjem filmčku.

FRI odpis 2010

Jutri, 7. 5. 2010 ob 10h bo na FRI končno licitacija odpisane rabljene opreme. Zaradi raznih birokratskih zapletov se bo bolj ali manj razdajala oprema, ki je bila odpisana v zadnjem desetletju. Seveda so se za najboljše med več kot 700 kosi opreme že zagrebli različni uslužbenci, vendar se bo za ljudi, ki rabijo staro opremo (nekje reda Pentium II s CRT monitorjem in 256M RAM, kak zunanji SCSI pekač, ISDN kartica, iglični ali laserski tiskalnik, ali pa kakšen ekzotičen računalnik) gotovo našlo še kaj uporabnega.

Računalniki so zbrani v kleti, licitacija bo verjetno bolj ali manj "na, tu imaš", izklicne cene so vse 1€. Vabljeni ekološko osveščeni zbiralci smeti!

Rocket racing league

V naslednjem letu lahko pričakujemo nov šport. Rocket racing league naj bi v prihodnjem letu na ameriško nebo in (verjetno tudi naše) televizijske zaslone prinesla raketna letala, ki se bodo podila po računalniško generiranih tridimenzionalnih progah. Proge se bodo v realnem času prikazovale na čeladah ali vetrobranskih steklih pilotov ter na televizijskih zaslonih gledalcev.

Letala bodo pravzaprav jadralna z dodatnimi raketnimi motorji. Skupaj naj bi motor vsakega letala med tekmo deloval le dve minuti, preostanek leta pa naj bi bil preprosto jadranje. Motorje za letala razvijajo pri Armadillo Aerospace, firmi legendarnega Johna Carmacka, solastnika in ustanovitelja studija ID software, soavtorja najlegendarnejših 3D streljačin od Wolfenstein 3D naprej.

Uspešen polet X 37

Space Shuttle bodo v kratkem upokojili. Tako bodo ZDA za nekaj let izgubile sposobnost pošiljati ljudi v zemeljsko orbito.

Verjetno je marsikdo že pozabil, da je projekt vesoljskega čolnička nastajal v sodelovanju NASA in vojske združenih držav. Vojaki so takrat zahtevali plovilo, ki bi lahko hitro vzletelo v vesolje, izvedlo kratko misijo - naprimer pregled tujega satelita - in se vrnilo na zemljo. Na koncu teh zmogljivosti niso potrebovali, tako da verjetno za vesoljskimi čolnički verjetno ne bodo jokali. Ali pač?

Prejšjnji teden, 22. 4. 2010 so z izstrelišča Cape Canaveral na vrhu Atlasa v vesolje poslali X37. Gre za brezpilotno večkratno uporabno letalo, ki ga je Boeing do septembra 2004 razvijal za ameriško vesoljsko agencijo NASA, odtlej pa za vojaško agencijo za razvoj naprednih obrambnih projektov DARPA.

Kaj točno so vojaki testirali v zadnjem poletu, ni znano. Vseeno je znan končni cilj projekta Prompt Global Strike - izvesti napad s konvencionalnimi orožji kjerkoli na svetu v eni uri. Za sam napad bodo lahko uporabili kar naprimer železne palice, saj ima meterski kos železa, ki iz vesolja pade na zemljo s hitrostjo recimo 20km/s toliko kinetične energije kot 40-t tovornjak s hitrostjo 360km/h.

Zaradi potencialne efektivnosti tovrstnega orožja so se ZDA in Ruska Federacija dogovorili, da bodo američani za vsako izdelano vesoljsko letalo s svojih raket odmontirali po eno jedrsko konico.

Spodaj lahko vidite posnetke X40, 85% makete X37.

Presredek

V prejšnji oddaji Tranzistor me je Miha Šalehar prijazno povprašal, kje na telesu človeškega samca se nahaja presredek. Dober vir odgovorov na to in podobna vprašanja lahko najdete na tejle strani. Konkretneje - na tejle sliki je presredek označen s številko 18.

GSLV neuspeh

Indijci že od leta 1980 izstreljujejo satelite. Pred kratkim (15. 4. 2010) so izstrelili GSLV(Geostationary Satellite Launch Vehicle), svojo najnovejšo in najnaprednejšo raketo. Raketa je tristopenjska - v prvi stopnji so uporabili trdo gorivo, v drugi stopnji ter pomožnih raketah (boosterjih) hidrazin in dušikov tetroksid, v tretji stopnji pa tekoča vodik in kisik.

Doslej so Indijci tretje stopnje kupovali kar pri Rusih, v Državnem vesoljskem znanstveno-proizvodnem centru, poimenovanem po M.V. Hruničevu. Tokrat so prvič preizkusili doma razvit motor. Na žalost tretja stopnja ni delovala po predvidevanjih, v 293. sekundi poleta je prišlo do napake in raketa je zgrmela v ocean.

Čeprav bodo naslednjih nekaj izstrelitev izvedli z ruskimi tretjimi stopnjami, lahko upamo, da bodo vseeno nadaljevali z razvojem lastne tehnologije.

Poročila o izstrelitvi si lahko ogledate spodaj: