Tranzistor 6 - na krotko

EVOLUCIJA TURIZMA Do Galapagosa s tem zlepa ne boste odbrenčali, si pa lahko za pribl. 3500 EUR privoščite najznamenitejšo pot Charlesa Darwina. V paketu vas bodo iz Evrope peljali na Galapagos, tam pa dva tedna gostili na ladji BEAGLE, ki je dobila ime po originalni Darwinovi jadrnici. Na omenjenem otočju je ta, pred 200 leti rojeni kontroverzni genij namreč prišel do vseh razvpitih odkritij. Avantura in pol!!!

PONOVNO NA OGLED Avanturo, a povsem barbarsko so imeli pred leti tudi okupatorji Iraka, ko so divjaško izropali Iraški narodni muzej, muzej zibelke človeštva. Zdaj so ga ponovno odprli, a le 8 od 20-tih traktov, ogromno eksponatov je še vedno v rokah roparsko-morilske zavezniške naveze, ki se kar noče pobrati domov. Eden njenih najpogoltnejših vodij, Donald Rumsfeld, tedaj ameriški obrambni sekretar, je ropanje komentiral z besedami: »Stuff happens.« Se zgodi. Sam se bom komentarju slednjega odrekel.

KLER - ART Vrhunski artefakti so za oblast in tiste, ki si jo želijo, vedno predmet želje ali pač kamen spotike. Vatikan se je po več kot stoletju odločil, da bo namesto komentiranja, kritiziranja in v nič dajanja ostalih udeležencev, kar sam nastopil na Beneškem Bienalu, nekakšni olimpiadi likovne umetnosti. Letos še ne, 2011. pa. Čudovito. Dolgoletni redni obiskovalci se že veselimo popestritve.

NOVI ČEVLJI Grem stavit, da se ne splača zamudit predstave Novi čevlji, žepne opere v izvedbi gledališkega kolektiva Paramundus, ki so jo včeraj prikazali v ljubljanski Stari elektrarni. Ta ekipca je v podobni zasedbi že navdušila z operetko Mnemosyne, po mojem mnenju nečim najbolj ljubkim, kar so slovenske gledališke deske videle v zadnjih letih. Hočemo več ponovitev!!!

PASJI FLET Evo, pa še neki za Murija. Muri, ko bomo šli naslednjič taborit, boš meu lepo svoj šotor. Tkole to zgleda. S tole šminkerijo, ki ti jo je ustvaril newyorški studio Common Space iz razgradljive plastike, boš v kampu večja zvezda k vsi mi. Dej taco!!!

Več o tem…