STS 125

Trenutno satelit vsebuje:

Advanced Camera for Surveys (ACS), kamero, ki slika v vidni svetlobi. Ta kamera ima široko vidno polje in zaznava svetlobo vseh barv - od infrardeče do ultravijolične. No, pravzaprav gre za tri kamere - eno, ki slika v ultravijoličnem spektru in dve, ki slikata v vidnem delu spektra in trenutno ne delujeta. Ena nedelujoča kamera ima zelo široko, druga pa zelo ozko vidno polje. Prva je uporabna za pregledovanje neba in ugotavljanje, kje na nebu je več galaksij, medtem ko ima druga ozko polje, tako da z njo lahko opazujemo planete našega osončja in iščemo planete ob bližnjih zvezdah.

Near Infrared Camera and Multi-Object Spectrometer (NICMOS) - toplotna kamera, uporabna za opazovanje predmetov z velikim rdečim premikom. Bolj ko je vir svetlobe star in od nas oddaljen, večji je njegov rdeči premik. Uporabna je tudi za opazovanje nastajajočih zvezd in tistih virov svetlobe, ki se skrivajo za oblaki prahu.

Space Telescope Imaging Spectrograph (STIS) Spektrograf, s katerim lahko opazujemo, kakšno točno svetlobo sevajo zvezde in iz tega sklepamo, iz katerih kemičnih elementov so sestavljene. Trenutno ne deluje, tako da ga bodo sedaj popravili.

The Wide Field and Planetary Camera 2 (WFPC2) - glavna kamera, ki ustvari večino lepih slikic, ki jih potem lahko uporabljamo za ozadja na računalnikih. To kamero bodo nadomestili z novo.

Sedaj bodo na satelit dodali COS - spektrograf, ki je posebej občutljiv v ultravijoličnem območju in _obenem_ nadomešča Hubblova očala (COSTAR) in zamenjali WFPC2 z novo kamero, WFC3.

Upajmo, da se bodo serviserji v belem srečno vrnili na Zemljo.

Več o tem…

Kljubovanje 17

Klub k4 ali Štirka po domače je plac s tradicijo dveh desetletij in z zagrizenimi sodelavci, ki skrbijo, da skozi sezono vse poteka po načrtih. K4 je skoraj edino mestno zatočišče za mlade, ki se še ne udeležujejo raznih after work partijev v nakupovalnem središču. Roza večeri so opogumili številne istospolno usmerjene mlade, tedenski žurčki pa so enkratna priložnost za sprostitev. Ne ravno nabito polni, a vseeno obiskani. Za vas sem poskusil elektrosacher.

K4 nam od septembra pa vse tja do junija ponudi do dvajset sodobnih urbanih dogodkov na mesec, edino koncertov bendov je iz leta v leto manj. Res pa je, da se hoče mladina nažurat in naplesat in elektronika je danes kot nalašč za to.

V kletnih prostorih Kersnikove 4 se je zgodba v sredini osemdesetih sploh začela, ko je pod vodstvom Škuca začel neformalno delovati klub napol zaprtega tipa. Plac je kasneje postal kalilnica za številne izvajalce in umetnike, in še danes omogoča, da se tam kalijo nove in mlajše generacije. Po njihovih besedah torej klet postane svet.

K4 za zmeri! dogodke najrazličnejših eventov bi prosil na znani naslov TV Slo fotke koncertov pa na tranzistor@rtvslo.si. V prejšnjem kljubovanju sem predstavljal codeep.ovce v Albaniji, njihovi posnetki pa sledijo, brez oglasov.

Danes kljubujte v črnomaljskem Bitu z ameriškimi Iconoclast, ki experimentirajo z jazzom, avstrijski punkrockerji Rentokill bodo v torek žgali v Rogovi Tovarni vzdihljajev, v škofjeloško ostrigo pa se znova vračajo brežiški Dickless Tracy!

Želim vam prijetno kljubovanje!

Več o tem…

Tranzistor - Na krotko 17

VULKAN, NE KOMET! Morda pa je simpatična enigma posledica izbruha vulkana, ki je tam blizu, v Indiji torej, špricnil pred 65 mio let. Po najnovejši tezi naj bi prav ta dogodek z Zemlje za vedno izbrisal dinozavre. Atmosfero naj bi namreč tako zasvinjal z žveplovim dioksidom, da je šlo vse cugrunt že kakih 300.000 let preden je na mehiški Jukatan čmoknil komet, ki so ga zadnjih 30 let krivili za zgodovinski »dinocid«. Profesorica Gerta Keller s Princetonske univerze je kolegom vrgla res hudo kost za glodanje. Uf, se bojo še pričkal!..........z.b.s.

SOLARNI VLAK Iiiiii, tole je pa kuuuul! V okviru zelo resnega načrta ameriškega predsednika Obame za posodobitev in dograditev železnic ter izgradnjo hitrih linij v ZDA, bi nekateri želeli videti tudi tale projekt: skozi vročo arizonsko puščavo naj bi v prihodnosti polzel ultra-hitri vlak, ki bi se v celoti napajal s sončno energijo. Od Tucsona do Phoenixa bi ta metek s 350 kmh pičil v pol ure. Smeli načrti govore o širitvi po vročem ameriškem Jugu in celo v Mehiko....Ja, z budžeti za vojne in orožja bi tole najbrž švigalo že zdajle.....

TENI – ZIC Hugh Hayden, en dizajnerski frik, ki mu za okolje tudi ni vseeno, pa je predstavil svoj stol iz odsluženih teniških žogic. Slikca pove vse. Razlogov, da si tole pri priči začnete izdelovati doma, je več kot dovolj: hohštaplerski sosed meče po vsakem tenisu žogice proč (in tako svinja ta svet), smetišča boste odrešili nerazgradljive svinjarije, stolček vam bo nudil imenitno shiatsu masažico, pa še stajliš je stokrat bolj kot kakšen kičast precenjen kao-manj-je-več v rit žuleč nč od stola.

TO MI DELI! Avstralski potapljač Paul De Gelder je samo tri mesece po napadu morskega psa, ki ga je stal desne noge in roke, spet v vodi. Z malce prirejenim surfom počne tisto, kar ima rad. Mrcino je ob napadu mlatil tako vztrajno, da je reva pobegnila. Bravo, Paul, nisi ti narejen za ždet doma pa trohnet! Srečno!....Pazite nase.......

Več o tem…

Miha Šalehar - polomija

V sredo ob 8h zjutraj je moja montaža, zvečer se snemata Kljubovanje in Na krotko. V četrtek zjutraj imata Peki in Šero montaže. V četrtek ali petek je snemanje v studiu, pri čemer se oddaja snema, kot bi šla v živo. Končne montaže ni.

Tovrsten način dela seveda prinese določene težave. Najprej - prispevke moram spackati skupaj v manj kot dnevu. Naprej - popravki niso mogoči. Kar se je v studiu zgodilo, gre pač ven. Naprej - Miha ima pogosto roditeljske sestanke ali druge obveznosti, tako da dostikrat ne pride na sestanek.

Nazadnje Miha ni prišel na sestanek, ker je bil na UKC. Med gorskim kolesarjenjem si je namreč poškodoval nogo. Vsekakor preveč dobra prilika za zafrkancijo, da bi jo izpustil.

Miha-salamander:
/media/images/miha_salehar/miha-salamander.png
Miha-pasavec (armadilo)
/media/images/miha_salehar/miha-pasavec.png
Mladi miha-salamander
/media/images/miha_salehar/miha-mladi-salamander.png
Mladi miha-salamander s cucljem
/media/images/miha_salehar/miha-mladi-salamander-cucl.png

Miha je v oddaji potem seveda vse zanikal. Bah, potuhnjenec. Vse slikice so bile ustvarjene z GIMPom. V ponedeljek zjutraj. Pred snemanjem, ki je bilo ob 9:30.

V oddaji se je Miha potem obnašal, kot da si nekaj izmišljam. Bah.

Več o tem…

Nova metoda genetskega inženiringa

Žalostno je tudi to, kateri gen so se odločili dodati koruzi. Nova koruza je namreč odporna na herbicid. Na polja, posajena z novo koruzo bodo torej lahko kmetje posipali še več kemikalij.

Zakaj so genetsko predelani organizmi lahko nevarni, si lahko pogledate v zanimivem dokumentarcu. Na kratko: herbicidi so strupeni, genetsko spremenjeni organizmi pa so povsem drugačni kot tisti, na katerih so osnovani, zato bi morali posebej preveriti, ali so sploh užitni. Poleg tega se umetno vnešeni geni potem širijo naokrog.

Če bi se s tovrstnimi eksperimenti radi ukvarjali tudi sami, poglejte še na članek o metodah dela z nukleazami s cinkovimi prsti iz leta 2006. Mimogrede, če ima kdo od bralcev dostop do polnega teksta, bi bilo lepo, če bi med komentarji pustil povzetek.

Več o tem…

Tranzistor - Na krotko 16

FINE TATACIJE Lahko pa si krulavčka tetovirate na kakšno vidno mesto, izpadli boste bolje kot tejle porisančki. Jutarnji list je na spletu objavil nekaj res čudovitih primerkov novodobnih telesnih slikarij. Tule nekdo objokuje obrito Britni-Spirs, drugemu se dopade Frank Zappa, ki bo pravkar izvlekel smrkelj, potem imaš fena kretenskega Alfa in pa deklico, ki je zgleda naprodaj. Tale ne skriva botaničnih nagnjenj, drugi pa so zgolj neskončno iskreni.....aha, kdo pravi, da golfa ne moreš igrati zgoraj brez?

MARIBORSKA INDUSTRIJA Prešaltajmo. Mariborčani imajo genialen projekt. Včeraj so v Muzeju narodne osvoboditve odprli stalno razstavo Spomenik mariborski industriji. Ta prikazuje predmete, idelane v Tamu, Marlesu, Zlatorogu, MTT-ju in ostalih fabrikah tega, v prejšnjem stoletju izrazito industrijskega mesta. Avtorji pozivajo vse, ki bi k zbirki lahko kaj prispevali, da to storijo. Pridružujem se jim. Bravo, Štajerci, zanemarjanje tehnične kulture je namreč milo rečeno – nekulturno!

ČOPTERČEK Tehniko pa lahko budale tudi hitro zlorabijo. Prepričan sem, da bo tako tudi v primeru najmanjšega helikopterčka doslej. Pri Prox Dynamics so predstavili model, ki je manjši od škatle čikov. Ima elektromotorček in je skoraj popolnoma neslišen. Kaj bodo tajne službe in perverzni voajerji obesili nanj, je jasno, mi pa lahko le navijamo za kakšno koristno uporabo....Ker, če ga zalotim pri špijunaži, ga bom zalepu s cajtngom!

ČAK »Ova je pekarnica pod zaštitom Čaka Norisa!« je na vrata svoje majhne pekarne nabil splitski pek. Mediji poročajo, da je obupani lastnik precej nenavadno ukrepal, ker so mu v mali pajzelj vlomili praktično vsak teden. Odkar mu ga »čuva« ikona ameriškega violent-primitivizma, je mir! Pri nas zaradi silnega domoljubja burkopekov in kebabdžij pride v poštev le.... Martin Krpan!

Več o tem…

Tranzistor - Kljubovanje 16

Tokratni kljubovalni dogodek v pravem pomenu besede nas popelje vse do republike Albanije. Priznam, o njej ne vem skoraj nič, zato Wikipedija ni odveč. Da pa sta codepjevca Borka in Bakto tam vrtela pa je skrajno zanimivo. Kljubovalno!

Zakaj Albanija?

Kje, kdaj, kako?

Posnetki dogodkov naj romajo na znani naslov TVSLO, čimbolj orginalne fotke pa na tranzistor@rtvslo.si Tokratni prihajajo iz škofjeloške Ostrige, kjer je pokalo do konca.

Danes kljubujte z umekom na Dnevu Elektronike v Križankah, naslednji četrtek mariborski KGB gosti domači bend Aritmija, v petek pa velenjski MC ob dnevu mladih predstavlja drum'n'bass večer.

Več o tem…