Seam Carving

Ena bolj uporabnih metod za spreminjanje velikosti slik je vsekakor seam carving. Če uporabljate GIMP, se vstavek, ki vam omogoča uporabo te neverjetne metode, imenuje "Liquid Rescale" in ga povsem neintuitivno najdete v menuju "Layer" oz. "Sloji".

Na ubuntu za namestitev poženete preprosto:

sudo apt-get install gimp gimp-plugin-registry

Oglejte si tudi video postnetke tega, kako se metoda uporablja:

[https://www.youtube.com/watch?v=6NcIJXTlugc]

[https://www.youtube.com/watch?v=AJtE8afwJEg]

Na FRI pri vsaj enih vajah Patricio Bulič uči študente, kako se takšno spreminjanje slik izvede pospešeno na grafični kartici s pomočjo CUDA. Pohitritev v primerjavi z računanjem na navadnem procesorju je baje nekje med 10 in 100x.

Gagarin (tm)

Galina Jurjevna Gagarina je 26. januarja letos na ruskem patentnem uradu vložila prijavo trgovske znamke "Jurij Aleksejevič Gagarin". Pravi, da je glavni namen zaščititi dobro ime svojega očeta. Letos bomo namreč praznovali 50. obletnico prvega človeškega poleta v vesolje, tako da lahko okrog slavnega kozmonavta pričakujemo precej komercialne aktivnosti.

Ali se bo Galina z imenom svojega očeta tudi finančno okoristila, bomo videli aprila.

Eksplozija v Domodedovem

Včeraj sta se dva nesrečneža pognala v nebesa s pomočjo kilograma ali dveh eksploziva. Preživeli si sedaj lahko ogledamo videoposnetek tega za nas hudo pomembnega dogodka:

[https://www.youtube.com/watch?v=QT6VCcFk_X8]

Minuta tišine za umrle... ali minuta sovraštva proti teroristom - naj si vsak izbere sam!

RSS readerji

Podpora za branje RSS je vsaj v Firefoxu porazna. Vsaj malce pomagajo razni dodatki. Eden iz med njih je tudi Sage, organizator RSS virov.

Precej neintuitivno je, da je za dodajanje RSS virov v seznam, ki ga uporablja Sage, komplicirano - vir je najprej treba dodati v live bookmarks, nato pa premakniti v zavihek Sage.

Vse, kar sem zaenkrat našel za Firefox, se seveda skrije pred Akregatorjem. Škoda, da je KDE zadnje čase tako buggy.

Zakaj ne maram Androida

Zadnjih nekaj let vse več proizvajalcev mobitelov na svojih boljših izdelkih uporablja Linux. Razlog za to je jasen - za Linux je že napisan cel kup gonilnikov, deluje na več različnih procesorjih in tako proizvajalcem strojne prihrani nekaj ur inženirskega dela.

V zameno za ta prihranek naj bi proizvajalci spremembe, ki so jih morali dodati jedru Linux. Tega pa umazanci ne počnejo.

Očitno jih bo treba tožiti, da se nehajo obnašati tako asocialno.

Poleg tega je Android zelo samosvoja platforma. Namesto, da bi uporabili že uveljavljene programe in knjižnice, so Googlovci naredili svoj polovičarski klon Jave, zaradi česar jih sedaj Oracle toži.

Ampak za marketing so pa poskrbeli.