Odpis na FRI

Nekaj študentom sem obljubil, da jim bom povedal, ko bo licitacija stare opreme na FRI.

Licitacija bo ta četrtek, 13. 9. 2012 ob 13h v kleti FRI.

Mrhovinarji vseh dežel, navalite!

Protoboard

Tole je protoboard. Uporaben je za igračkanje.

Na protoboardu so luknje, v katere lahko tlačimo žičke in nogice elementov. Na vrhu so običajno konektorji za napajanje.

Nekatere luknje na protoboardu so med sabo povezane. Spodaj vidite skico, katere to so.

Na protoboardu lahko ustvarimo poljubno vezje tako, da različne luknje povezujemo z žičkami. Dober vir žic so trdi kabli za računalniška omrežja. Cena je nekaj centov na meter, prodajajo se v škatlah. V kablu je osem žic.

Za napajanje lahko uporabite USB kabel.

Ohmov zakon pamet uri - 1

Tole je multimeter.

Najprej ga bomo uporabili kot voltmeter.

Žice vtaknete v spodnje luknje. Običajno gre črna na zemljo, ki je označena s common. Rdečo vtaknemo v luknjo, označeno z V.

Voltmeter preklopite na merjenje izmenične napetosti. Napetost je označena z V. Izmenična je označena z valčkom. Enosmerna s polno in črtkano črtico.

Žici vtaknite v vtičnico. Brez strahu, saj so varovalke v stanovanju zato, da vas varujejo.

Za večino igračkanj je 220V previsoka napetost. Raje se bomo igrali z enosmerno napetostjo 5V. Lep izvor takšne napetosti je polnilnik za mobitele. Žrtvujemo USB kabel, po možnosti star in uničen - naprimer s pokvarjene miške ali adapterja.

Kabel ogulimo. Če na začetku žice odpulite, to pomeni, da ste normalen človek. Vaja dela mojstra.

V njem najdete štiri žice - rdečo, zeleno, belo in črno. Če je kabel malo boljši, bo zraven še oklop - zaščita iz aluminijaste folije z dodatnim vodnikom. Zaenkrat bomo zeleno, belo in oklop ignorirali - pomembni sta le rdeča in črna. Črna predstavlja zemljo ali ničlo, rdeča pa je pod napetostjo 5V. Izmerimo jo!

Naslednjič - kaj je protoboard.

Gazprom brez Štokmana

Predstavnik ruskega plinskega monopolista Gazprom je na nedavni konferenci izjavil, da podjetje ne bo v kratkem začelo izkoriščati plina na nahajališču Štokman (Stockmann). Gre za enega največjih nahajališč zemeljskega plina na svetu, po ocenah vsebuje 3800 milijard kubičnih metrov plina, kar predstavlja dobrih pet let porabe plina v ZDA ali 31 let porabe v Nemčiji.

Plin z nahajališča so nameravali začeti črpati čez dobri dve leti. Projekt so premaknili na kasnejši čas, ker v kratkem na trgu pričakujejo obilico poceni plina iz ZDA, kar bo verjetno spustilo že tako nizke cene plina še nižje.

Juhu! Če pri Gazpromu menijo, da se ne izplača izkoriščanje takšnega nahajališča, utegne biti cena goriva še nekaj časa nizka. Nizke cene goriv pomenijo cenejšo industrijsko proizvodnjo in udobnejše življenje za ves svet.

Morda pa bomo vendarle dočakali starost v izobilju.

Kitajci v vesolju

Kitajci spet dokazujejo, da je njihova država velesila.

Včeraj, 16. 6. 2012, je v orbito poletelo vesoljsko plovilo Šenčžou 9 (神舟九号). Na njem se nahajajo 景海鹏, 刘旺 in 刘洋. Prva dva sta moška, tretja pa je ženska.

Danes so se priklopili na kitajsko vesoljsko postajo, Tjangun (天宫一号). S tem je kitajska postala trenutno edina država z lastno, neodvisno vesoljsko postajo. Ekspedicija bo trajala 10 dni in bo verjetno tudi medijsko dobro podprta.

Upajmo, da se ne bo ponovil Sojuz 11.

Falcon X je vzletel!

Podjetje SpaceX je eno redkih, ki dandanes še razvijajo res nove rakete.

Ravno danes so proti mednarodni vesoljski postaji prvič izstrelili prototip svoje vesoljske kapsule Dragon. Dragon je v vesolje poletel na Falconu 9.

Falcon 9 je trenutno njihova največja raketa, sposobna na nizko orbito spraviti tja do 10,450 kg. Raketa je zgrajena tako, da naj bi nekoč postala večkratno uporabna. Raketa tehnološko ni najnaprednejša - motorji za pogon črpalke uporabljajo kar ločen generator plinov (gas-generator power cycle) in ustvarjajo v vakuumu silo 617 kN in ima specifični impulz 304s. Za primerjavo: RD-170, ki je prvič letel leta 1985, zmore 7887 kN in ima specifični impulz 338 s. Še RD-107, na katerem je v 50. letih prejšnjega stoletja v vesolje letel prvi človek, je imel v vakuumu višjo potisno silo (1020 kN) in višji specifični impulz (313s). Da bi raketa vzletela tako Falcon 9 potrebuje kar 9 motorjev.

Ima pa Falcon 9 pred konkurenco pomembno prednost - izdelan je z namenom, da bi bil čim cenejši. In ravno ta lastnost rakete je najpomembnejša. Trenutno Falcon 9 stane okrog $54M, kar je manj, kot NASA plačuje za en sedež na ruskem Sojuzu.

Rusom se torej končno lahko začno tresti hlače.

Cenzura na UPM

En od mojih hobijev je pomoč pri tekmovanju UPM. To vključuje občasno pripravljanje nalog.

Za letošnje prvo kolo sem pripravil preprosto nalogo. Besedilo naj bi bilo šaljivo. Na žalost se neimenovanim in meni neznanim ljudem zdi žaljivo, mojemu nadrejenemu (ki je sicer najboljši šef, kar bi si jih lahko zamislil) pa neprimerno.

Zaradi neprimernega humorja sem nalogo v arhivu na spletni strani tekmovanja predelal, da je morda manj grozna. Vseeno se mi zdi prav, da besedilo ostane vidno vsemu svetu, zato jo objavljam tukaj. Živela cenzura!


OCDNorci

V psihiatrični bolnišnici imajo kot stažista zaposlenega res zlobnega doktorja medicine, Slavka.

Slavko je ugotovil, da ima v umobolnici neskončno zalogo ubožcev z obsesivno-kompulzivnimi motnjami. Nekateri med njimi stalno štejejo črke in cifre. Ti so tudi takšni, da se pod določenimi pogoji lahko povsem zamotijo, izgubijo stik z resničnostjo in nato tavajo brezciljno naokrog.

Mimo bolnišnice pelje glavna vpadnica v mesto. Vsako jutro Slavko ob cesto postavi pacienta. Pacient gleda registrske številke in šteje cifre in črke. Ko mimo pripelje tretje vozilo, v registrski številki katerega sta vsaj dve črki ali cifri enaki, izgubi pamet in odtava na sredo ceste, kjer ga nemudoma in brez ustavljanja v onostranstvo pošlje eden od na mobitelu visečih voznikov.

Slavko to predstavo opazuje, se reži in snema filmčke, ki jih namerava nekoč postaviti na Internet. Takoj, ko norec odleti izpod koles v nebesa, Slavko ob cesto pošlje novega. Vaša naloga je, da napišete program, ki bo za vsakega norca povedal, koliko vozil je preživel. Privzamete lahko, da norec na vsakem vozilu vidi le eno tablico.

Vhodni podatki

Na vhodu bo vaš program najprej dobil število vozil $N$, ki so se peljala mimo umobolnice. zaporedje registrskih številk, po eno registrsko na vrstico. Vsaka registrska številka je dolga največ 16 znakov. Znaki so cifre, velike črke angleške abecede, presledek (" ") in pomišljaj ("-"). Norci presledke in pomišljaje ignorirajo.

Omejitve vhodnih podatkov

  • 1 $\lt$ N $\lt$ 10000

Izhodni podatki

Za vsakega norca naj vaš program v novo vrstico izpiše, koliko vozil je preživel. Šteje tudi avto, katerega registrska je norca pahnila v smrt. Če je ob koncu vhodnega zaporedja zadnji norec še živ, zanj ne izpiši ničesar.

Improvizija

Imam odveč karto za improvizijo. Podarim jo - kdor prej pride, prej melje. Predstava je danes ob 20h.

Prednost imajo:

  1. ženske, ki jih ne poznam
  2. moški, ki jih ne poznam
  3. ženske, ki jih poznam
  4. moški, ki jih poznam.

Seveda se lahko javite na improvizija@polz.si v imenu svojih prijateljev. Komu gre karta povem ob 18h oz. takrat, ko se najde prva neznanka.