Falcon X je vzletel!

Podjetje SpaceX je eno redkih, ki dandanes še razvijajo res nove rakete.

Ravno danes so proti mednarodni vesoljski postaji prvič izstrelili prototip svoje vesoljske kapsule Dragon. Dragon je v vesolje poletel na Falconu 9.

Falcon 9 je trenutno njihova največja raketa, sposobna na nizko orbito spraviti tja do 10,450 kg. Raketa je zgrajena tako, da naj bi nekoč postala večkratno uporabna. Raketa tehnološko ni najnaprednejša - motorji za pogon črpalke uporabljajo kar ločen generator plinov (gas-generator power cycle) in ustvarjajo v vakuumu silo 617 kN in ima specifični impulz 304s. Za primerjavo: RD-170, ki je prvič letel leta 1985, zmore 7887 kN in ima specifični impulz 338 s. Še RD-107, na katerem je v 50. letih prejšnjega stoletja v vesolje letel prvi človek, je imel v vakuumu višjo potisno silo (1020 kN) in višji specifični impulz (313s). Da bi raketa vzletela tako Falcon 9 potrebuje kar 9 motorjev.

Ima pa Falcon 9 pred konkurenco pomembno prednost - izdelan je z namenom, da bi bil čim cenejši. In ravno ta lastnost rakete je najpomembnejša. Trenutno Falcon 9 stane okrog $54M, kar je manj, kot NASA plačuje za en sedež na ruskem Sojuzu.

Rusom se torej končno lahko začno tresti hlače.