PhoneJack

Na sejmu potrošniške elektronike (Consumer Electronics Show, CES) v Las Vegasu se je med ostalimi predstavljalo tudi podjetje MagicJack. Glavni izdelek podjetja je dokaj dolgočasen - gre za majhno USB napravico, s pomočjo katere lahko na svoj računalnik priklopite navaden telefon. S primerno programsko opremo, ki jo dobite zraven napravice, lahko potem na računalniku uporabljate IP telefonijo.

Gre torej za skoraj povsem neuporabno napravo, saj večina ponudnikov internetnih storitev ponuja tudi IP telefonijo, pri čemer je adapter vgrajen že v usmerjevalnik.

Na zadnjem CES pa so pri MagicJack predstavili naslednjo različico svoje naprave, ki naj bi se obnašala kot majhna bazna postaja za mobilno telefonijo. Če so objave resnične in če bo naprava res prišla na tržišče, utegne odžreti kar nekaj denarja mobilnim operaterjem. Predstavljajte si, da bi bili vsi klici, ko ste v službi ali doma zastonj, za to pa bi morali odšteti le 2*$40=$80 (po en mobilni MagicJack na lokacijo).

Seveda tudi če bo novi ČarodejniJaka prišel na tržišče, ni nujno, da bo njegova uporaba pri nas dovoljena. Licence za frekvence so namreč drage, tako da ne moremo kar vsakomur dovoliti, da bi svinjal po etru. Ampak svinje lahko koruzo sanjamo še naprej.