Squishy Circuits - gnetljiva vezja

Pred kakim mesecem sem naletel na video, v katerem je neka ženska pokazala, kako predšolske otroke uči o elektriki tako, da otroci izdelujejo vezja iz nečesa podobnega plastelinu. Recept za izdelavo prevodne in neprevodne modelirne mase je objavila na spletni strani, posvečeni gnetljivim vezjem.

Izkaže se, da sta masi, s katerima se igrajo otroci, pravzaprav testo in ne plastelin, kot smo ga vajeni pri nas. Pomembna sestavina prevodne mase je natrij-kalijev tartrat oziroma vinski kamen, E336. Po nekajminutnem googlanju sem v nekem kuharskem forumu zasledil, da ga lahko kupim v DM med "zeleno" hrano ali pri začimbah.

Vinski kamen sem potem v drogeriji tudi res našel, a me je pogled na seznam sestavin v belem prašku močno razočaral. Kot pecilni prašek iz vinskega kamna namreč prodajajo zmes 24.7% kalijevega tartrata (torej vinskega kamna), medtem ko je preostanek natrijev hidrogenkarbonat - po domače soda bikarbona.

Po naključju sem se potem sprehodil še po nekaj trgovinah in v Murgle Centru v trgovini s sadjem naletel na kozarčke s podobnim prahom, kjer je vinskega kamna že 55% - ostalo sta spet soda bikarbona in smukec.

V neprevodnem testu je glavna sestavina aluminijev sulfat ali galunovec. V angleščini se ta snov imenuje alum in jo očitno prodajajo na vsakem vogalu. Pri nas pač ni tako, zato sem imel v trgovini težave, saj nisem vedel, kaj točno iščem. Po naključju tudi prvih nekaj ljudi, ki sem jih priklical na telefon, ni vedelo, o čem govorim, niti niso bili poleg strica Guglja, da bi mi lahko pomagali. Ne, nimam mobilnika s spodobnim brskalnikom. Na srečo je potem dobra duša, ki naj ostane neimenovana, na internetu našla prevod "galunovec". Na žalost za ta čudežni kamen v trgovini ni še nihče slišal.

Po vseh teh težavah z iskanjem sestavin sem se odločil, da vseeno poizkusim vezje izdelati še iz mas, ki jih lahko kupim na otroškem oddelku v samopostrežni trgovini - iz Play Doh in generičnega plastelina.

Izkaže se, da je Play Doh prav lepo prevoden, plastelin pa je več kot spodoben izolator. Za učenje otrok o tem, kako se izdela preprosto vezje, vam torej ni treba mešati testa - za nekaj evrov lahko kupite že pripravljeni masi.

Obvezna video posnetka: