Tranzistor 6 - Voda na Marsu, komet Lulin, asteroid

Radost inu sreča! Ena izmed kamer na robotski postaji Phoenix je na eni od nog postaje posnela kapljice, ki so podobne rosi. Verjetno gre za zelo umazano vodo, ki lahko zaradi primesi ostane tekoča tudi pri nizkem tlaku in temperaturah na Marsu. Če gre res za tekočo vodo, je dokaj verjetno, da nekje pod površjem rdečega planeta v umazanih mlakužah životarijo enocelični marsovčki.

Ta teden je bilo mogoče videti tudi komet Lulin, najbolje je bil viden v torek, 24. 2. ponoči.

Prvič je znanstvenikom, ki sledijo za morda nevarnimi asteroidi, uspelo predvideti padec in najti ostanke asteroida na tleh. Sliko najdenih koščkov lahko pogledate v temle PDF-ju na strani 19.

Z vojaškega kozmodroma Vandenberg so na raketi Taurus izstrelili satelit, ki bo sledil koncentraciji CO2 v atmosferi po vsem svetu. Kot zanimivost naj povem, da je Taurus pravzaprav s tal lansirana različica rakete Pegasus. Pegasus so razvili za potrebe vojske Združenih Držav, in sicer za sestreljevanje satelitov. Pegasus pošljejo v vesolje kar s strateškega bombnika B52, medtem ko ima Taurus dodano še eno stopnjo in lahko vzleta iz hitro postavljene ploščadi. Na žalost se aerodinamični pokrov, ki ob izstrelitvi ščiti satelit, ni ločil od samega satelita, tako da sta oba skupaj strmoglavila nekam na antarktiko.