Uspešen polet X 37

Space Shuttle bodo v kratkem upokojili. Tako bodo ZDA za nekaj let izgubile sposobnost pošiljati ljudi v zemeljsko orbito.

Verjetno je marsikdo že pozabil, da je projekt vesoljskega čolnička nastajal v sodelovanju NASA in vojske združenih držav. Vojaki so takrat zahtevali plovilo, ki bi lahko hitro vzletelo v vesolje, izvedlo kratko misijo - naprimer pregled tujega satelita - in se vrnilo na zemljo. Na koncu teh zmogljivosti niso potrebovali, tako da verjetno za vesoljskimi čolnički verjetno ne bodo jokali. Ali pač?

Prejšjnji teden, 22. 4. 2010 so z izstrelišča Cape Canaveral na vrhu Atlasa v vesolje poslali X37. Gre za brezpilotno večkratno uporabno letalo, ki ga je Boeing do septembra 2004 razvijal za ameriško vesoljsko agencijo NASA, odtlej pa za vojaško agencijo za razvoj naprednih obrambnih projektov DARPA.

Kaj točno so vojaki testirali v zadnjem poletu, ni znano. Vseeno je znan končni cilj projekta Prompt Global Strike - izvesti napad s konvencionalnimi orožji kjerkoli na svetu v eni uri. Za sam napad bodo lahko uporabili kar naprimer železne palice, saj ima meterski kos železa, ki iz vesolja pade na zemljo s hitrostjo recimo 20km/s toliko kinetične energije kot 40-t tovornjak s hitrostjo 360km/h.

Zaradi potencialne efektivnosti tovrstnega orožja so se ZDA in Ruska Federacija dogovorili, da bodo američani za vsako izdelano vesoljsko letalo s svojih raket odmontirali po eno jedrsko konico.

Spodaj lahko vidite posnetke X40, 85% makete X37.