Karmic boot epic fail

Po nadgradnji računalnika na zadnjo različico Ubuntu - Karmic, se moj glavni računalnik noče več zbuditi. Razlog se najverjetneje skriva nekje v sistemu za zagon sistema Upstart. Bug tukaj.

Če uporabljate Ubuntu, raje ne nadgrajujte računalnika na Karmic, dokler te napake ne popravijo.

Volkswagen elektrarne

Podjetji Lichtblick in Volkswagen sta sklenili zanimivo partnerstvo. Lichtblick bo tržil, Volkswagen pa izdeloval majhne grelce in elektrogeneratorje. Naprava vsebuje bojler in motor na notranje izgorevanje- toplota, ki jo motor proizvaja, greje vodo, motor pa poganja generator in tako ustvarja elektriko. Celotna naprava deluje na naravni (ali zemeljski) plin. Toplotna moč je 34KW, električna pa 20KW.

Podjetji sedaj izvajata poizkusni projekt v Hamburgu, kjer vam novi toploelektrogenerator namestijo v klet za 5000 evrov. Generator vam potem greje vodo, poleg tega pa vrača elektriko v omrežje. Če bo šlo vse po sreči in bodo res namestili 100000 generatorjev, bodo tako ustvarili razpršeno elektrarno z električno močjo 2GW - približno 3x toliko, kot je ima naša Jedrska elektrarna Krško.

Koncept, da se odvečno toploto, ki nastane ob izdelavi električne energije, uporabi za ogrevanje, je že star. Tako po podobnem principu delujejo Termoelektrarna in toplarna Ljubljana in množica njenih vzornic po vsem svetu. Še več - FIAT je konec 70. let prejšnjega stoletja izdeloval TOTEM, kogenerator, zelo podoben novemu Volkswagnovemu, vendar se koncept takrat ni prijel.

Vsekakor je bolje toploto uporabiti, kot da jo mečemo stran. Krško tako greje Savo ali celo zrak, če je Sava pretopla - od 2000MW proizvedene toplotne energije je tako uporabimo le 696MW.

Če se bo novi koncept razpršenih elektrarn prijel, bo tako vsekakor okolje na boljšem - vprašanje je le, koliko energije bo šlo za dostavo energentov (v tem primeru plina) in koliko bo stala zamenjava naprav, ko bodo zastarele. No, pa koliko bo treba plačati Ukrajincem, da spustijo plin čez svoje ozemlje in koliko Rusom, da ga kupijo od Turkmenov, ko jim bo lastnega zmanjkalo.

Naro 1 končno v vesolju

Južna koreja je od 25.8.2009 ob 10:00 vesoljska država! Izstrelitev Naro 1 je uspela!

Domača stran jim trenutno ne deluje, tako da bomo morali na posnetke izstrelitve še malo počakati. Lahko pa si pogledate kak filmček o tem, kako naj bi izgledala izstrelitev. Lahko si tudi ogledate izstrelišče na Google Maps.

Izstrelitev si sedaj lahko ogledate na strani BBC.

Boljši posnetek tule.

Vseeno pri izstrelitvi ni šlo vse po načrtih - druga stopnja je namreč satelit dvignila na orbito, višjo od predvidene. Predvideni perigej je bil 300km, apogej 1500km. Zaradi napake pri izstrelitvi je perigej sedaj nekje med 340 in 360km - torej višji od načrtovanega.

Še en popravek: na 340km višine se je vklopila 2. stopnja. Kje se sedaj nahaja satelit, ni jasno - prav mogoče, da je treščil nazaj na zemljo. Rusi že iščejo izgovore in se sklicujejo na korejsko 2. stopnjo.

Kaj se je v resnici zgodilo, pa bomo še videli.

Končni popravek: satelita ameriški sistem za sledenje objektom v orbiti ni našel, tako da je očitno zgorel v atmosferi. Šmrc!

Korejcem pa več sreče prihodnjič!

Zakaj Naro 1 ni vzletel

Če so pred dobrim dnevom na strani Novosti kosmonavtiki poročali, da južno korejska raketa Naro 1 ni vzletela zaradi smrti bivšega premierja, se je sedaj pojavila drugačna razlaga - štart naj bi preklicali 7 minut pred vzletom zaradi tehničnih težav s prvo stopnjo rakete.

Naslednji poizkus izstrelitve bo 25. 8. 2009, ura zaenkrat še ni znana. Tudi, če ne bo uspešna, nas čaka zanimiv ognjemet.

Start Naro 1

Južna koreja naj bi danes izstrelila svojo prvo raketo s satelitom. Štart rakete je bil predviden za čas nekje med 16:40 in 18:20 po lokalnem času oziroma 9:40 - 11:20 po našem.

Na žalost je pred kratkim umrl Nobelov nagrajenec in bivši Južno-Korejski premier, Kim Dae-Jung. Zaradi njegove smrti utegnejo štart rakete prestaviti.

Raketa Naro 1 je zanimiva tudi zato, ker je prva stopnja rakete enaka kot pri ruski raketi Angara. Izstrelitev bo tako tudi test izdelka, ki ga Rusi packajo skupaj že od konca Sovjetske zveze (natančneje od leta 1994, torej 15 let). Upajmo, da jim bo uspelo.

Be the wumpus

Ravnokar sem naletel na zanimivo igro - Be the Wumpus. Njena glavna lastnost je, da nima grafike. Sploh nima grafike. Za povratne informacije skrbita zvok in force feedback.

Samo vprašanje časa je, kdaj bo tole nekdo sportal na mobilne telefone.

Štrkov festival

Ta teden, začenši z današnjim dnem, se v Veliki Polani dogaja Štrkov festival.

Največja žurka v Prekmurju bo letos po dolgih letih brez nastopov improvizatorjev - ker organizatorji niso mogli priskrbeti primernega prostora, bo štrkov impro turnir odpadel. Če odpade impro turnir, odpadem tudi jaz. Letos torej ne bo počitnic.

Upajmo, da si bo naslednje leto župan premislil in dovolil uporabo kulturnega doma.

NEST 2009

Zaključil se je NEST 2009. Največji računalničarski žur vsakega leta je prinesel kar nekaj zanimivih predavanj in tri dni igranja igric na slovenski obali.

Na NESTu sem izvedel predavanje in pol. Celo predavanje je bilo pravzaprav predstavitev MegaMetaBoarda, z dodano razlago o tem, kako se s pomočjo MegaMetaBoarda naredi daft-punk čelada. in LED Kremelj (ki ga nameravam opisati v enem od prihodnjih dni).

Drugo predavanje je bilo bolj pogovor s prisotnimi 5 slušatelji, ki so izvedeli nekaj o nadzoru nad hitrostjo vrtenja ventilatorjev. Tudi ta opis pride enkrat v bližnji prihodnosti.