linux.fm

Na spletnem radiu linux.fm lahko cele dneve poslušate, kako mehanski glas monotono prebira izvorno kodo operacijskega sistema Linux. Odlična uspavanka za prave geeke in odganjalec "neposvečenih".

VLC FTW

Če želite s pomočjo VLC gledati digitalno televizijo po standardu DVB-T, lahko uporabite naslednji ukaz:

vlc dvb://frequency=602000000

Kjer je 602000000 frekvenca signala v hertzih (torej 602MHz, frekvenca, na kateri lahko lovimo slovenske TV kanale v ljubljanski regiji).

Če želite sprejeti program potem posredovati naprej, uporabite:

vlc dvb://frequency=602000000 --sout "#http{mux=ts,dst=:8080/}"

Vaša televizija je sedaj dostopna tudi prek spleta, na naslovu http://VAS_IP_NASLOV:8080/ Želim vam čista zvok in sliko. Če vam ukazna vrstica ne diši, pa lahko s klikom na naslov pogledate te objave pogledate, kako se isto stori z nekaj kliki.

Читать далее…

GLONASS - Proton fail

  1. Decembra je s kozmodroma Bajkonur v vesolje poletela raketa Proton-M s tremi navigacijskimi sateliti GLONASS.

Med poletom je raketa skrenila s predvidene poti za 8 stopinj, zato so jo preusmerili v neobljuden del tihega oceana. Tako je raketa namesto na orbito satelite dostavila nekam v bližino Havajev.

Zaradi nesreče je dokončanje ruskega konkurenta sistemu GPS odloženo za nedoločen čas. Ruski predsednik Medvedjev je verjetno tudi zaradi te nesreče zaukazal natančen pregled, za kaj se dejansko porabljajo nemajhne vsote denarja, ki jih država namenja za dokončanje GLONASS.

Eduard Anatoljevič Hil

Pred nekaj tedni se je že tudi po klasičnih medijih razširil nov internetni mem - mr. Trololololo. Gre za ruskega pevca Edvarda Anatolijeviča Hilla, rojenega 1934 v Smolensku, ki se zadnja leta preživlja s petjem v Parizu. Edvard je svežo slavo sprejel z obilico humorja. Prosi namreč, naj mu internetni fani pošljejo predloge besedila za pesem, ki jo je zapel in ki v originalu besedila nima.

Pesem, ki ga je proslavila -Zelo sem,vesel, kajti končno se vračam domov:

[https://www.youtube.com/watch?v=xUlw4NT08Ds]

Baaka robo

  1. Oktobra so v Budimpešti izvedli festival Bacarobo - tekmovanje čim bolj neumnih robotkov. Madžari se očitno znajo zabavati. Tudi komentatorji so očitno kar smešni - o tem sodim po principu "nč ne štekam, ampak ziher je kul". Več filmčkov tukaj

[https://www.youtube.com/watch?v=nQtwV0Atzdc&feature=related]

Frankenmac

Če kdo še ni slišal, lahko OS X poganjate tudi na računalnikih, ki jih ni požegnalo njegovo visočanstvo, Božanski Steve.

Po domače se jim reče Hackintoshi. Super rešitev za vse, ki imajo radi lep OS, malo pa jim je mar za to, da bi vse "kar delalo".

Korgov odprti sintetizator

Proizvajalec glasbil Korg je izdal svoj prvi res odprti sintetizator. Na njihovi domači strani lahko namreč, če se registrirate, dobite načrte primitivnega sintetizatorja, ki je namenjen predvsem umetnikom, ki svojo glasbeno opremo tudi predelujejo. Na žalost načrte pošljejo šele po registraciji, v kateri zahtevajo precej podatkov, ki jim jih ne bi bilo treba.

Radioaktivni zajci

Kaj je najbolj grozna žival na svetu? Zajci, kakopak!.

Sedaj obstajajo novi, še bolj grozni zajci - radioaktivni zajci!

V Hanfordu so namreč okrog ograd začeli najdevati radioaktivne bobke. Bojijo se, da bi radioaktivni izotopi s pomočjo zajcev pobegnili iz zaprtega okolja.

Si predstavljate, da bi kaj podobnega poizkušali tudi Ukrajinci?