Novoletna jelka 2010

Sedaj manjkajo samo še darila...

Real-time ruski google maps

Roskosmos je ob koncu leta postregel s posebej prijetnim presenečenjem. Ustvarili so geoportal, za katerega upajo, da bo postal konkurenca google maps.

Prednost novega portala pred Googlovo storitvijo je, da bodo slike na njem osvežene vsak dan ali dva. Trenutno jih nabirajo z dveh satelitov - Resurs-DK1 in Monitor-E, po novem letu pa nameravajo dodati še dva vira.

Na žalost je servis dovolj zanimiv, da je trenutno očitno klonil pod pritiskom hord uporabnikov.

Hiter povzetek dogodkov 2010

Zakaj je bilo 2010 zanimivo leto?

Manipulacije z wikileaks

Med depešami veleposlaništev, objavljenimi na Wikileaks je zanimivo kar nekaj reči. Za slovence utegne biti zanimivo to, da iz Ljubljane do 15. 12. 2010 ni bila objavljena še niti ena depeša, čeprav so mediji o njih na široko poročali.

Ker večina ljudi depeš ne bere, temveč se zanaša na novinarske povzetke, so možne tudi manjše manipulacije. Tako so na domači strani radia Eho Moskve objavili novico, da gazeta.ru poroča, da je Ramzan Kadirov ukradel tretjino vse pomoči, ki jo Rusija namenja Čečeniji.

Na gazeta.ru so v resnici kar dobro povzeli depešo. Začuda so izpustili tisti del, ki se je vsaj meni zdel najbolj zanimiv.

V depeši, napisani davnega 2006, je namreč napisano, da Kadirov pobira tretjino vse pomoči, ki pride v Čečenijo (torej tudi tuje). Bolj zanimivo pa je, da iz Čečenije še vedno v nafti odide več nafte, kot pride denarja v republiko. Poleg tega so se resni problemi v 90. letih prejšnjega stoletja začeli ne zaradi višjih idealov in narodnega boja, temveč preprosto zato, ker so visoki ruski vojaški uradniki in potem čečensko vodstvo tihotapili nafto in tako grabili milijone.

Ampak ne verjemite meni - raje preberite original.

Zmaj uspešno pristal

Prva vesoljska kapsula, ki ni bila izdelana na račun davkoplačevalcev, se je uspešno vrnila iz vesolja. V podjetju SpaceX so med testom svoje rakete Falcon 9 v vesolje poslali prototip vesoljske kapsule Dragon. Kapsula je po opravljenem poletu uspešno pristala na tihem oceanu.

Vse pa ni šlo brez zapletov - izstrelitev so izvedli z enodnevno zamudo potem, ko so na spodnjem delu šobe motorja rakete opazili majhne razpoke. Napako so potem odpravili preprosto tako, da so razpokani del odstranili, s čimer so sicer zmanjšali izkoristek motorja v vakuumu, kar pa za tokratno misijo ni bilo pomembno.

Več slik in filmov dobite na njihovi domači strani (link od tukaj).

Flyback Transformer fun

Če bi radi producirali iskrice s pomočjo kosov starih televizorjev, predlagam, da si preberete najprej tole, nato pa še tole. Če se vam zdi, da nimate dovolj znanja in da česa podobnega ne bi NIKDAR zmogli, si poglejte spodnji video, lahko pa poiščete še kak video ali navodila pod gesli "flyback transformer" in "jacob's ladder".

[https://www.youtube.com/watch?v=kAneCquj2_k]