Tranzistor - Na krotko 19

»HUM« Mnogim izmed nas je že kdaj »zvenelo v glavi«. Pa ne le ob branju istoimenskega romana Draga Jančarja, ampak zares. Gre za ritmično nizkofrekvenčno brnenje. Silna nadloga, ki nekatere lahko spravi na rob obupa ali celo razuma. Slišoči so jo pripisovali NLP-jem, CII, FBI-ju, UDBI, nezemljanom,....sosedovim klimam, a razen slednjega, pa še to redko, nič ni bilo dokazano. Dr. David Baguley s Cambridgea nas grenko tolaži, da je vse skupaj v nas, kot posledica preobčutljivosti ob stresu. Torej: predstavljajte si raje zavaljenega muca, kako poleg vas mirno prede...in minilo bo. Pomaga, .....iz prve roke!

V JAJCE Pot v Jajce je naslov ravnokar v Novi Gorici prikazane koprodukcije tamkajšnjega in ljubljanskega SNG. Postavitev, ki temelji na delih Edvarda Kocbeka in Iva Svetine, nam slika enega najvznemirljivejših trenutkov naše nacionalne zgodovine in bo v času, ko se po mojem skromnem mnenju ukvarjamo le še s popolnimi kretenizmi, res dobrodošla osvetlitev tedanjega duha. Na jesen so predvidene ponovitve tudi v Ljubljani.

ZA NJENE ROČICE Pobje, preden pa peljete dekleta v teater, pa jim na njihove čudovite ročice nataknite kar celo mavrico teh čudovitih prstančkov. Morda bodo spustili malo barve, to pa zato, ker so pravzaprav temu namenjeni. Z njimi se vam deklica lahko zahvali z izdelavo instant-portreta. Ugotovila pa bo še, da se z uporabo preoblikujejo, kar je ob hitri naveličanosti spet hudo dobrodošlo. Timothyju Lilesu, ki nas je razveseljeval že s hudimi dizajni legendarnih all-stark, je tokrat res uspelo. ......Peki ma vas rad!

Читать далее…

PIWO 3

V Wroclavu bo letos spet tudi srednjeevropsko programersko tekmovanje ACM.

Naši tekmovalci na UPM so sicer dobri, vsaj za en razred boljši od naših povprečnih študentov, ampak z najboljšimi se zaenkrat ne morejo kosati. Zadnja leta so precej dobri Hrvatje, baje predvsem zahvaljujoč pripravam in izdatni državni pomoči pri organizaciji srednješolskih računalniških tekmovanj.

Razlika med našimi in poljskimi študenti je predvsem v tem, da poljaki letijo s faksa, če jih ujamejo, da kje fušajo - študentsko delo je torej prepovedano. Poleg tega jih nič ne ujčkajo - ne učijo se programirati v C-ju ali Javi, temveč se učijo o algoritmih, uporabljati nek programski jezik pa se morajo kar lepo sami.

Читать далее…

Slovenska vesoljska agencija

Na portalu vesolje.net si lahko preberete tudi novico iz leta 2007, ko so se pobudniki za ustanovitev slovenske vesoljske agencije pogovarjali o tem, kakšen naj bi bil prvi slovenski satelit.

Medtem pa gospod Jankovič ukinja financiranje in jemlje prostore najboljšemu raketarskemu klubu v Sloveniji. Med drugim je bil prvi slovenski objekt v vesolju prav značka Astronavtsko-raketarskega kluba Vladimir M. Komarov. Politiki so pač svinje, ki ne cenijo lepote tehnike.

Читать далее…

GPS problemi

Problem je v tem, da sateliti seveda sčasoma opovedujejo. Ker je precej satelitov v ozvezdju že precej starih, je verjetnost, da jih bo leta 2010 še vedno delovalo vsaj 24, že manj kot 95%. Če se naprej ne bo nič spremenilo, bo do leta 2014 verjetnost, da bo ozvezdje NAVSTAR polno, lahko padla tudi na 80%.

Uradno poročilo so lahko preberete na strani ameriškega državnega računovodstva.

Srž problema je v tem, da je program gradnje satelitov, ki so v uporabi trenutno (IIF), svoj proračun presegel za $870 milijonov dolarjev. Če program uvajanja naslednje različice (IIIA) satelitov ne bo uspešno, bo seveda prišlo do težav.

Rusi seveda menijo, da se rešitev težave skriva v uporabi njihovega sistema, GLONASS. Glede na to, da imajo trenutno v ozvezdju 20 satelitov, od katerih 2 ne delujeta, potrebovali pa bi jih 24, jih seveda bolj težko vzamemo resno. No, morda pa bodo do naslednjega leta ozvezdje vendarle dokončali.

Ameriško letalstvo se seveda z ugotovitvami računovodij ne strinjajo povsem - če bo res treba, bodo pač izstrelili še nekaj starih satelitov. Cena odpovedi sistema, ki ga za navigacijo uporablja ves svet, bi bila pač precej višja od cene nekaj izstrelitev satelitov.

Читать далее…

Gvatemala štala

Rodrigo Rosenberg Marzano je bil ubit zato, ker je zagovarjal dva človeka - Khalila Muso in njegovo hčer, Marjorie Musa, ki naj bi ju ubili ljudje, povezani z gvatemalskim predsednikom Alvarom Kolonom, s sodelovanjem samega predsednika in njegove žene. Khalila naj bi ubili zato, ker je po spletu naključij postal kandidat za mesto na upravnem odboru največje gvatemalske banke, Banrural.

Nekaj dni kasneje so tamkajšnje oblasti aretirale še Jeana Anleu, ker je na Tweeterju pozval varčevalce, naj potegnejo denar iz banke Banrural. Obtožili so ga "ustvarjanja finančne panike" in pahnili v ječo, dokler ne plača $6000 kazni, nakar ga bodo izpustili v domači pripor.

Nezadovoljstvo naroda zaradi takšnega obnašanja vlade seveda raste - mnenje enega od tweeterjev je, da če so lahko Jeana na osnovi 96 znakov dolgega sporočila zaprli zaradi ustvarjanja finančne panike, bi lahko gvatemalskega predsednika na osnovi 18 minut dolgega videa zaprli zaradi umora.

Več si lahko preberete tukaj.

Читать далее…

Tranzistor - Kljubovanje 18

Zadnje čase zelo priljubljen koncertni plac je tivolski Subsub. V osnovi bolj za elektronske večere je skorajda edina alternativa koncertnim organizatorjem. Je vse povezano z primankljajem koncertnih placev manjšega tipa?

Septembra se v Subu začne vse na novo. Do takrat pa zgolj druženje. Bolj pa me zanima Kino Šiška projekt? Plac lahko ponovno oplemeniti koncertno sceno pri nas. Septembra bo?

Vse bolj je čutiti, da je DJ danes veliko bolj ekonomična in lažja odločitev za organizatorjev program, se vsaj na šanku kej nardi. No, mene pa zanima kje točno smo in to mi najlažje razloži eden in edini …

Digitalno-analogna zmes je nekako najbolj sredinska. Je tako studio? Z njo ne brcnete v temo, ne kljubujete, pa še trendi ste… Posnetki koncertnih dogodkov bi mi prišli prav na znani naslov televizije, fotke pa na tranzistor@rtvslo.si. Tokratni prihajajo iz pomurskega Mikka. sredinska zmes glasbe Lolobrigida.

Danes kljubujte v MB Pekarni z metalci Godscard ter Corkscrew, v ponedeljek vas pričakujejo the Stingers ATX v metelkovskem klubu Gromka, naslednji petek pa Jebite se HC žurka v škofjeloški Ostrigi.

Želim vam prijetno kljubovanje!

Читать далее…

Tranzistor - Na krotko 18

NAŠ MEH NA VRHU! Klemen Leben, mlad slovenski harmonikar, je raztegnil meh na izjemno uglednem in zahtevnem tekmovanju Klingenthal 2009 in v kraljevski disciplini pomečkal vso svetovno konkurenco. Je diplomant Visoke Šole za glasbo Franca Liszta v Weimarju, kjer trenutno nadaljuje tudi podiplomski študij v mojstrskem razredu prof. Ivana Kovala. Njegova godba pa na splošno slovensko žalost nima prav dosti skupnega z vaškimi veselicami.... Al pa na srečo!

IDA V eni fosilni jami v Nemčiji so leta 1983 našli lepo ohranjene ostanke lemurju podobne živali. Pribita na zidu enega od najditeljev je mirno ždela, dokler ni leta 2006 pritegnila pozornosti dr. Jorna Huruma iz Muzeja Univerze v Oslu. Odtlej so z njo bolj spoštljivi. Ima namreč 47 mio. let, kar je 20x starejše od doslej znanih fosilov, povezanih s človeško evolucijo, kar pomeni, da bi lahko bila prednik »svemu i svačemu«, vključno z nami. BBC bo v torek zarolal dokumentarec o njej, prepričan sem, da se bo o Idi, IIIdi, Ajdi, kot so jo ljubko poimenovali, še slišalo.

DOG–O-MATIC Še dobro, da Ide niso pahnili v pralni stroj, tako kot umazane in smrdeče hišne ljubljenčke v St. Maxu v Franciji, kjer je 31-letni Romain Jarry someščanom to možnost, kljub zgražanjem nekarih, zares ponudil. Seveda ne gre za klasičen pralni stroj, ampak,..... jebenti,... podoben mu pa je. Pa še sušilc je obenem! Seansa stane med 15 in 35 EUR, odvisno od velikosti in usranosti vaše mrcine. Uf, Uf,.......

50 LET LEGENDE V VB, na domačih tleh torej, se je ob 50-letnici predstavitve, zbralo na tisoče lastnikov legendarnih Mini Morrisov. Imeniten koncept Alexa Issigonisa, ki je spojil skromnost, uporabnost, tehnično genialnost in vrhunski stil, žal nima nič skupnega z današnjimi precenjenimi snobovskimi kao-nasledniki tega in podobnih vozilc, ki so v 50-ih in 60-ih letih motorizirali evropske ceste in mobilizirali na milijone družin in avanturistov. Neponovljivo!

Читать далее…