Linux v ruskem šolstvu

V Sloveniji se za uvajanje prostega programja v naše šole že nekaj časa borijo nosilci projekta Oko. Na žalost njihova stran trenutno ne deluje - na žalost se namreč naša oblast ne briga prav dosti za iskanje možnosti, kako prihraniti par milijonov evrov za licence, ki jih plačujemo vsakih nekaj let.

V Rusiji naj bi bilo vse drugače. Tam je namreč država s precejšnjim pompom izvedla pilotski projekt uvajanja Linuxa v šole. Propagandna mašinerija se je zagnala, ko so se tožilci spravili na Aleksandra Ponosova, ravnatelja šole v neki vasi blizu Perma. Na šoli so namreč uporabljali piratsko programsko opremo, zaradi česar bi moral ubogi učitelj za več let v zapor. Milostiva oblast se je takrat odločila, da se ubožca oprosti, pomembni ljudje pa so začeli razlagati, da je treba Rusijo osvoboditi izpod jarma umazane zahodnjaške programske opreme.

Zagotovili so financiranje za pilotski projekt uvajanja svobodne programske opreme v šole. Projekt je bil uspešno izveden na več kot 2000 šolah in naj bi se ga razširilo po celi Rusiji. Tu pa je nekaj zaškripalo.

Denar, ki bi šel lahko za podporo uporabnikom prostega programja je kar nekako poniknil. Podjetji, ki sta izpeljali pilotski projekt, sta prenehali dobivati potrebni državni denar.

So pa precej denarja dobili pri podjetju USP Kompjutronik, ki je med drugim zaračunalo 2.2 milijona evrov za razpošiljanje CDjev s popravki za komercialne programe. Ti popravki so seveda zastonj, podjetje je za vsako pošiljko popravkov zaračunalo 1700 rubljev, medtem ko bi poštnina stala manj kot 200. Poleg tega imajo vse šole v Rusiji sedaj dostop do interneta s hitrostjo najmanj 128kbit/s, kar pomeni, da bi si popravke lahko potegnili preko neta in zapekli sami.

Poleg tega je Kompjutronik dobil tudi posel, v okviru katerega pošilja šolam pakete z računalniško prvo pomočjo - se pravi škatle z inštalacijskimi diski za Windows, Office, Photoshop in podobne nujne programe. V te škatle so potem za znatno doplačilo s strani države začeli dodajati tudi dva DVDja z distribucijo Linuksa, prilagojeno potrebam ruskih šol. Distribucijo so izdelali pri podjetju Alt Linuks. Seveda imajo pri Kompjutronik pravico peči svoje kopije prosto dostopnega programja. Problem je samo v tem, da so takšni nesposobnjaki, da tega ne znajo. Ker so na DVDjih namreč opazili nekaj prostora, so poleg distribucije na iste diske dodali še nekaj dokumentacije, pri tem pa so pozabili, da bi diski morali ostati zagonski.

Tako so učitelji v celi Rusiji namesto profesionalno izdelanih paketov v ličnih škatlicah s priloženo dokumentacijo in plačano podporo uporabnikom dobili nedelujoče DVD-je, zbasane med kup komercialne opreme, brez kakršne koli pomoči.

Ljudje, vpleteni v širjenje prostega programja v ruskih šolah, so seveda zagnali vik in krik. Sedaj se še ena zgodba o korumpiranosti ruske oblasti širi po internetu.

Me prav zanima, kakšni problemi nas čakajo v prihodnosti, ko bo komu padlo na pamet, da bi podoben projekt izvedli pri nas.