Manipulacije z wikileaks

Med depešami veleposlaništev, objavljenimi na Wikileaks je zanimivo kar nekaj reči. Za slovence utegne biti zanimivo to, da iz Ljubljane do 15. 12. 2010 ni bila objavljena še niti ena depeša, čeprav so mediji o njih na široko poročali.

Ker večina ljudi depeš ne bere, temveč se zanaša na novinarske povzetke, so možne tudi manjše manipulacije. Tako so na domači strani radia Eho Moskve objavili novico, da gazeta.ru poroča, da je Ramzan Kadirov ukradel tretjino vse pomoči, ki jo Rusija namenja Čečeniji.

Na gazeta.ru so v resnici kar dobro povzeli depešo. Začuda so izpustili tisti del, ki se je vsaj meni zdel najbolj zanimiv.

V depeši, napisani davnega 2006, je namreč napisano, da Kadirov pobira tretjino vse pomoči, ki pride v Čečenijo (torej tudi tuje). Bolj zanimivo pa je, da iz Čečenije še vedno v nafti odide več nafte, kot pride denarja v republiko. Poleg tega so se resni problemi v 90. letih prejšnjega stoletja začeli ne zaradi višjih idealov in narodnega boja, temveč preprosto zato, ker so visoki ruski vojaški uradniki in potem čečensko vodstvo tihotapili nafto in tako grabili milijone.

Ampak ne verjemite meni - raje preberite original.