Metelica

Še ena pogruntavščina iz bivše Sovjetske zveze: v Čeljabinsku so razvili goseničarja na avtomobilski pogon. Poimenovali so ga Metelica - snežni metež.

Prevod povedanega: Ta izum južnouralskih inženirjev zelo spominja na tank, le brez kupole. Mesto kupole na gosenični platformi zaseda osebni avtomobil. Med delavci varilske delavnice, od koder izvira ta izum, konstrukcija privlači veliko zanimanja. Sedaj je potrebno le malo - sneti kolesa z avtomobila in povezati vse sisteme - dobimo vozilo, ki je primerno za vse terene, lahko in hitro. Zato so ga tudi poimenovali zamet.

Kolesa je potrebno sneti, avtomobil spustiti na nosilce, povezati pogon, naliti zavorno tekočino, napolniti zavore do konca in že je praktično pripravljen za vožnjo. Če to počenja usposobljen človek, mu to vzame dve uri.

To so kadri preizkusov vozila na terenu. Lahko se giblje po globokem snegu, relief terena je lahko praktično poljuben. Notri je udobje osebnega avtomobila, upravljanje se v ničemer ne razlikuje od upravljanja navadnega avtomobila. Volan je prirejen - ostro v desno in leva gosenica se giblje, desna pa stoji na mestu. Vozilo se lahko obrne praktično na mestu. Vsak ribič ali lovec sanjari o tem, da bi lahko udobno prišel na lovišče. Prebiti se je mogoče skozi še takšno goščavo. To vozilo bo pravo darilo za prebivalce težko dostopnih rajonov na severu. Nekateri seveda že imajo osebne avtomobile, ampak ti sedaj lahko postanejo vozila za vsak teren - zato morajo le zapeljati na platformo. Trenutno je platforma primerna za avtomobile s pogonom na vsa štiri kolesa, s pogonom na zadnja kolesa in z visokim podvozjem, vendar bo po zamislih izdelovalcev lahko vsak avtomobil kmalu kolesa zamenjal za gosenice.

Rodion Аntakov, Nikolaj Starostin in Genadij Lgunov - Vesti, Čeljabinsk.