poceni multitouch miza

Ciril Bohak Luka Čehovin sta pred približno letom za majhen denar izdelala interaktivno površino, ki zaznava po več pritiskov naenkrat. Tovrstni uporabniški vmesniki so zadnja leta vse bolj popularni. Še posebej široko jih uporabljajo proizvajalci telefonov, ki (bolj ali manj neuspešno) kopirajo klasiko industrijskega oblikovanja, izdelano pri podjetju Apple.

Najcenejši način izdelave takšne površine je tisti, pri katerem za sliko poskrbi projektor, ki prek ogledala meče sliko na prosojno površino mize, pod katero je obešen. Za zaznavanje pritiskov je poskrbljeno tako, da je površina od strani osvetljena z IR svetlečimi diodami, ob pritisku pa se zaradi upogibanja površine svetloba siplje, kar lahko zaznamo z rahlo predelano spletno kamero.

Več o izdelavi si lahko preberete na Lukovem Blogu, ali pa poiščete katerega od opisov na Internetu - naprimer opis izdelave takšne mize na Instructables.com.

Če se boste podobnega projekta lotili, svetujem, da se posvetujete s Cirilom in/ali Luko, ki bosta gotovo lahko postregla z zvrhano mero modrosti.