SD Kartice

Danes sem naletel na zanimiv članek o SD karticah. Človek, ki sicer izdeluje Chumby-je, je v dušikovi kislini raztopil nekaj SD kartic in pogledal, kaj je v njih. To je storil zato, da bi ugotovil, zakaj nekatere kartice, ki so jih kupili za vgradnjo v svoje izdelke, niso delovale.

Najbolj zanimiva se mi zdi razlaga, zakaj je cena SD kartic enaka kot cena flash čipov z isto kapaciteto, čeprav kartica poleg spominskega čipa vsebuje še kontroler, ki je običajno narejen okrog mikroračunalnika , močnejšega od tistega, na katerem sem se najprej učil programirati in celo hitrejšega od tistih, na katerih so nas v osnovni šoli učili pisati programe v Visual Basicu, le z malo manj spomina.

Glavni razlog je v tem, da so mikroprocesorji poceni, stroji za testiranje delovanja flash pomnilnikov pa dragi, pri čemer je testiranje počasno. Če vsak flash čip stroj zasede za nekaj časa, se stroj pač amortizira kasneje. Testiranje pri SD karticah ni potrebno, saj za premoščanje napak poskrbi vgrajeni mikroračunalnik.