USB-amfibija-si

Izvorno kodo, ki teče na mikrokontrolerju, dobite tukaj. Poleg je program, ki ga poženete na računalniku in s katerim robota upravljate.

Kot osnovo sem uporabil vozilo, kupljeno za cca 30€ v eni od slovenskih spletnih trgovin, ki ima fizično izpostavo v BTC (ne bom delal direktne reklame). Ker je vozilo poceni in škart roba, sem jih po pritožbi za ceno 30€ dobil kar 5, saj jih prodajalec kot igrače verjetno ne bi mogel prodati. Več o izdelavi izveste ob kliku na naslov objave, fotografije izdelave so v galeriji.

Da ne bo dolgčas, reklamni film za originalno igračo:

Zadnjih nekaj tranzistorjev sem kazal svojega robota v izdelavi. V tejle objavi bom na hitro opisal, kako lahko podobnega robota izdelate sami na osnovi bolj ali manj poljubnega vozila na daljinsko vodenje.

Da bi lahko z računalnikom upravljali takšno vozilo, najprej potrebujemo nekakšno napravo, ki bo preko USB vrat sprejemala ukaze in preklapljala neka stikala. V ta namen uporabimo cenen mikrokontroler. Sam sem za osnovo uporabil USB tinyISP. Gre za vezje, zgrajeno okrog mikrokontrolerja Atmel Tiny2313, na katerem teče firmware, osnovan na V-USB.

Za nadzor potem potrebujemo še program, ki teče na računalniku. V primeru, da delamo pod Linuxom, s tem ni težav, saj lahko uporabimo odlično knjižnico libusb. S pomočjo libusb lahko preko USB na napravo preprosto pošljemo poljubne podatke. Na žalost pod Okni stvar ni tako preprosta, saj naj bi za vsako napravo morali napisati gonilnik. Pisanju gonilnika se lahko izognemo, če se naprava predstavi kot vmesnik za interakcijo s človekom - Human Interface Device. Takšne naprave so običajno miške, tipkovnice, joysticki in podobno, zaradi lažjega pisanja nadzornih programov, ki naj tečejo pod Okni, pa tudi marsikaj drugega - naprimer amfibije.

Nato je potrebno z narejeno napravo nekako vklapljati in izklapljati elektromotorje. V ta namen uporabimo vezje, imenovano H-mostič. H-mostič običajno sprejme dva vhoda - enega za vrtenje motorja v eno smer, drugega za vrtenje motorja v drugo smer. Če sta oba izklopljena, motor miruje. Če oba vhoda vklopimo, vezje izpusti magični dim, ki poganja vso elektroniko.

Na srečo H mostiče dobimo kar zraven igrače, saj jih vsebuje vezje z radijskim sprejemnikom. Namesto tistega dela vezja, ki skrbi za sprejem ukazov preko radia, preprosto nalotamo svoj mikrokontroler in si na ta način prihranimo nekaj dela in stroškov. Lahko pa bi seveda vezje izdelali sami, če bi hoteli boljše zmogljivosti, kot jih nudijo poceni kitajski izdelki. Sam sem se odločil za cenejšo rešitev in radijski del vezja preprosto odščipnil s škarjami za kovino.

Ko smo mikrokontroler vgradili, USB preprosto speljemo ven iz ohišja, namontiramo računalnik in zabava se lahko prične.