Poceni robo-avto

Michael Krumpus je res dober oče. Za svojega 9-letnega sina je izdelal robota, na katerem se bo sinko lahko učil programirati. Gre pravzaprav za predelan avtomobil na daljinca, na katerega je Michael postavil Arduino z dodatkom za brezžično komunikacijo. Na avto je obesil tudi senzorje dotika, upravlja pa ga s programom, ki teče na njegovem računalniku in ki komunicira z opremo na avtomobilčku. Zavijanje ni najbolj natančno, saj je namesto servomotorja uporabil kar vgrajeni motorček, za katerega bo bolj težko ugotovil, v kakšnem položaju se nahaja. Vseeno je v posnetku spodaj tisti trk ob steno na koncu nameren.

Dan Ljubezni

Včasih se [našo oddajo] izplača gledati, ker izveš za kaj zanimivega. Gost v tokratni oddaji je bil eden od ustvarjalcev spletne nadaljevanke Dan Ljubezni. Produkcija in igranje sta boljša od večine, kar spravijo/mo skupaj "profesionalci". Vsakomur, ki je kdaj delal v Mastodontu, je verjetno jasno, zakaj. Ostalim lahko povem samo to, da na Tranzistor montiramo na magnetnih trakovih, ker si ne moremo privoščiti nelinearne montaže - ni namreč denarja za trde diske, na katere bi spravljali material.

Vse dele ene boljših nadaljevank v slovenskem jeziku si lahko ogledate tukaj.

SD Kartice

Danes sem naletel na zanimiv članek o SD karticah. Človek, ki sicer izdeluje Chumby-je, je v dušikovi kislini raztopil nekaj SD kartic in pogledal, kaj je v njih. To je storil zato, da bi ugotovil, zakaj nekatere kartice, ki so jih kupili za vgradnjo v svoje izdelke, niso delovale.

Najbolj zanimiva se mi zdi razlaga, zakaj je cena SD kartic enaka kot cena flash čipov z isto kapaciteto, čeprav kartica poleg spominskega čipa vsebuje še kontroler, ki je običajno narejen okrog mikroračunalnika , močnejšega od tistega, na katerem sem se najprej učil programirati in celo hitrejšega od tistih, na katerih so nas v osnovni šoli učili pisati programe v Visual Basicu, le z malo manj spomina.

Glavni razlog je v tem, da so mikroprocesorji poceni, stroji za testiranje delovanja flash pomnilnikov pa dragi, pri čemer je testiranje počasno. Če vsak flash čip stroj zasede za nekaj časa, se stroj pač amortizira kasneje. Testiranje pri SD karticah ni potrebno, saj za premoščanje napak poskrbi vgrajeni mikroračunalnik.

Milkymist

Prosto programsko opremo uporablja precej ljudi. Kaj pa prosto strojno opremo? Kdo uporablja računalnike, za katere bi bili na voljo načrti ne samo za vezja, ampak tudi za čipe, ki so na teh vezjih?

No, obstatjajo tudi takšni mojstri. Verjetno najbolj napreden tovrsten računalnik je zaenkrat Milkymist. Strojček je namenjen predvsem VJ-jem (Video DJ-jem) in vsebuje 32-bitni procesor, mrežni vmesnik, poseben pospeševalnik za računanje v plavajoči vejici, video vhod in izhod ter kup drugih malenkosti. Vsi načrti in programska oprema so prosto dostopni. Rezultati so glede na preprostost naprave (vsaj v primerjavi z navadnimi osebnimi računalniki) impresivni.

Kratek dokument o Milkymist si lahko preberete tukaj, imajo pa tudi svoj wiki z več dokumentacije.

Mobile symphony

Estonec Timo Toots je namesto glasbil za ustvarjanje glasbe uporabil kar 150 mobilnikov. Glasbo ustvarja tako, da ob pravih trenutkih s pomočjo posebnega MIDI vmesnika. kliče svoje mobilnike. Nastopa tudi v koncertnih dvoranah. Simfonijo in slike s koncertov si lahko predvajate ali ogladate na strani projekta.

roboklavir

Skladatelj Peter Ablinger je napisal genialno skladbo. Posnel je 9-letnega otroka, Mira Markusa, kako bere izjavo o tem, kako smo vsi odgovorni za našo ljubo zemljico. Nato je izračunal spektrogram, ga spremenil v note in na dobljene note spustil avtomatiziran klavir. Rezultat je fascinanten.

Robosmučar

Že leta 2007 so na IJS razvijali robota-smučarja. Marca 2008 so potem na Krvavcu posneli legendarni filmček, na katerem je lahko cel svet občudoval slovensko robotsko smuko.

Pred dobrima dvema tednoma se je robot očitno pojavil v enem od mednarodnih virov novic. Tako smo lahko robota gledali na oddaji 24ur, omenili pa so ga tudi na ruskem Prvem kanalu.

Ker hvale za naše naravoslovce ni nikdar preveč, še enkrat: Bojan Nemec, Leon Lahajnar, Andrej Kos in vsi, ki ste jim kakorkoli pomagali, VI STE CARJI.