firesheep

Če kdo še ni slišal, si lahko uporabniki Windows in OS X namestite dodatek za Firefox, Firesheep, ki omogoča prisluškovanje nezaščitenim komunikacijam s Facebookom. Uživajte!

adafruit kinect

Microsoft je končno splavil Kinect, dodatek za igralno konzolo XBox 360.

Že pred izidom dodatka so pri Adafruit industries ponudili nagrado $1000 človeku, ki bi prvi napisal odprtokodni gonilnik zanj. Potem so nagrado povišali še na $2000 in nato na $3000.

Nagrada je bila podeljena prej kot v dnevu.

Na srečo lahko, če ste bili prepozni, še vedno lahko z igranjem s Kinectom dobite nagrado, ki jo je razpisal Matt Cuts, eden izmed zaposlenih pri Googlu.

Kako lahko s Kinectom dobimo barvno sliko in globinsko karto oddaljenosti predmetov od kamere:

[https://www.youtube.com/watch?v=rKhW-cvpkks]

Umrl je Christian Kandlbauer

Za posledicami prometne nesreče je v Gradcu umrl Christian Kandlbauer, 23-letni avtomehanik. Zanimivo je, da se je ponesrečil med vožnjo brez rok.

Dobesedno brez rok. Roki je namreč izgubil, ko je za stavo in zabavo splezal na daljnovod, pri čemer je, začuda, prišlo do nesreče. Zdravniki so mu potem priskrbeli protezi, ki sta zaznavali električne signale v živcih, s pomočjo katerih ju je Christian lahko upravljal. Protezi sta nudili tudi povratne podatke - vgrajene sta imeli senzorje za pritisk in temperaturo.

Še vedno ni znano, ali se je Christian ponesrečil, ker sta mu odpovedali protezi, ali pa je bila kriva glava.

[https://www.youtube.com/watch?v=rLX-qCRoi2c]

Tianhe 1A

Kitajci imajo najhitrejši superračunalnik na svetu!

Večino procesorske moči nudijo NVidiini grafični pospeševalniki. Zanimivo je, da ima novi računalnik petkrat manj procesorjev, kot jih je imel njegov predhodnik.

Pomembno je tudi, da so kitajci interconnect (se pravi povezovalno logiko) med procesorji razvili sami. Edino, česar še ne izdelujejo sami, so torej mikroprocesorji.

Kaj sploh še ostane velikim?

Hacune Miku - vocaloid

Japonci so res razred zase. Hacune Miku nastopa že več let, od tega ima že več kot leto tudi koncerte... pa se še niti rodila ni! Miku je namreč povsem izmišljena superzvezda. Živ je le njen podporni band. Ironično je, da na njenih live koncertih na bobne igra človek.

Glas japonske dive generira računalniški program Vocaloid, razvit pri Yamahi. Za vzorce, ki glas sestavljajo ter za podobo dive je poskrbel studio Crypton Future Media. V studiu so poskrbeli tudi za njeno podobo.

Eden njenih večjih hitov:

[https://www.youtube.com/watch?v=T0-2lzA7_Cg]

In koncert v živo:

[https://www.youtube.com/watch?v=gy8w6pMsuUQ&feature=related]

Kot je rekel bolnik z Alzheimerjevo:"Zame je to novica!".

Glonass je spet poln

V začetku septembra so s kozmodroma Bajkonur v Kazahstanu na raketi Proton M v orbito uspešno izstrelili tri satelite Glonass M.

S to izstrelitvijo je po več kot desetletju stagnacije Glonass zopet poln - v orbiti je dovolj satelitov, da bi lahko iz njihovega signala uporabniki po vsem svetu razbirali svoje lokacije. Tako bi po dolgem česu lahko dobili globalno alternativo sistemu Navstar (po domače GPS).

Težava je le v tem, da so takoj po izstrelitvi novih satelitov izklopili nekaj starih. Sistem torej še vedno ne deluje kot globalni navigacijski pripomoček. Status satelitov si lahko ogledate tukaj, pokritost s signalom pa tule.

Sistem bo najverjetneje začel delovati v prihodnjih nekaj mesecih, če ne celo tednih.