Ruski peak oil

Če je verjeti novici, so rusi že dosegli vrh naftne produkcije. Sedaj razmišljajo o tem, da bi morali nafto, pridobljeno na novih najdiščih, obdavčiti z nižjo davčno stopnjo. Le tako bodo lahko obdržali produkcijo na trenutnem nivoju. Če davčne politike ne spremenijo, naftarji grozijo, da bo produkcija nafte v letu 2020 že 21% nižja, kot je bila lani.

Me zanima, če bo ruska oblast kmalu začela skrbeti za prehod od prodaje surovin k prodaji izdelkov in storitev, v katere je vloženega več znanja. In ne, filtri Petrika ne štejejo.

Zaprli račun Wikileaks

Julian Assange je junak. Človek, ki stoji za stranjo wikileaks, je postal bolj znan pred nekaj meseci, tik preden so na omenjeni strani objavili dokumente o tem, kako slabo gre američanom vojna v Afganistanu in nekaj po tem, ko so objavili posnetke, v katerih ameriški pilot helikopterja napada novinarje.

Povsem po naključju so ga poleti obtožili, da je posilil dve ženski. Kasneje sta ženski obtožbe spremenili v spolno nadlegovanje. Assange pravi, da je sicer z obema spal, a da sta se s tem strinjali.

Sedaj so wikileaks še zaprli račun, preko katerega jim je bilo mogoče nakazati denar, odprt pri podjetju Moneybookers.

Fino je biti res neodvisen novinar, ni kaj.

Posnetek poboja novinarjev:

[https://www.youtube.com/watch?v=25EWUUBjPMo]

Intervju z Julianom:

[https://www.youtube.com/watch?v=bVGqE726OAo]

Slikice Assange: Google Images

UPM tekmovanje se bliža

Poleg tega še vedno poteka del tekmovanja RTK, kamor lahko prijavite najboljši posnetek lekcije, znanstvenega poizkusa ali česa podobnega. Rok za oddajo prispevkov je 28. februar, tako da se predvsem nadebudni srednješolci podvizajte! Malo sedaj vloženega truda vam bo čez nekaj let olajšalo življenje.

Več o tem…

Be seeing you!

Radi opazujete neznance?

Imate preveč časa?

Bi radi imeli možnost nekaj zaslužili?

Sedaj je tukaj podjetje Internet Eyes, ki nudi gledanje posnetkov z ulic preko interneta. Za to možnost jim morate plačati približno 2 funta na mesec. Če na posnetkih opazite kaj zanimivega, lahko sprožite alarm. Če se bo vaš alarm izkazal za koristnega, dobite točke. Konec meseca tisti, ki je dobil največ točk, dobi nagrado 1000 funtov. Ostali dobijo le največ 1.5 funta popusta glede na to, koliko ur so zadevo gledali.

Več o tem…

Pogrešana Mira Avsec

Ravnokar sem izvedel, da je Mira Avsec, učiteljica, ki nas je na srednji šoli učila slovenščino, tiste bolj nadebudne pa še ruščino in latinščino, pogrešana.

Več si lahko preverete v novici o izginuli Miri Avsec v črni kroniki na rtvslo. Če jo je kdo videl, naj prosim obvesti policijo.

Mira je bila med tistimi učitelji, ki si jih zapomniš - vsaj meni so gimnazijska leta pod njenim nadzorom ostala v dobrem spominu. Upajmo, da bo kmalu najdena.


Popravek: Miro so našli utopljeno približno tule.

Stuxnet

Črv se poleg tega sproti posodablja, sodeč po govoricah pa naj bi napadal predvsem industrijske kontrolne sisteme v Iranu.

Za izdelavo črva je bilo potrebno ogromno znanja - od poznavanja lukenj v oknih prek natančnega poznavanja okolja za programiranje industrijskih krmilnikov vse do poznavanja delovanja krmilnikov samih. Zaradi njegove kompleksnosti je malo verjetno, da bi ga spisali zlobni Haxxorji. Bolj verjetno je, da so ga spisali junaški branilci svobode držav, ki se borijo proti osi zla.

Če je verjeti nepreverjenim govoricam na internetu, je StuxNet namenjen uničenju prve Iranske jedrske centrale v Bušehrju. Če bi se tak črv razširil na sisteme za nadzor reaktorja ali drugih ključnih delov centrale, bi namreč lahko povzročil vsaj tolikšno škodo, kot nekaj z letal odvrženih bomb.

Ironično je, da sta reaktorja v omenjeni elektrarni tipa VVER, torej podobna tistemu, ki poganja našo Nuklearko v Krškem. Če Iranci hočejo priti do jedrske bombe, si s takšnimi reaktorji nimajo kaj pomagati. To seveda ne pomeni, da ob morebitni eksploziji parnega kotla, v katerem je nekaj ton urana, ne more priti do hudega onesnaženja okolice elektrarne. Vseeno lahko upamo, da bi tudi v takšnem primeru stavba, v kateri je reaktor zdržala. Zadrževalne hrame so namreč zgradili še Nemci, ki so elektrarno začeli graditi davnega leta 1975. Gradnjo so prekinili, ko so v Iranu oblast prevzeli islamski revolucionarji.

S klikom na naslov objave lahko pridete do povezav na več slikic centrale v Bušerju.

Več o tem…