Najbolj zanimivi most v Ljubljani

Čeprav izgleda dokaj bedno, je vsaj po mojem mnenju najzanimivejši most na Ljubljanici Mrtvaški most oz. most Hradeckega. Najdete ga, če pri porodnišnici prečkate Zaloško cesto in se odpravite ob malem parku s spomenikom padlim borcem naravnost do Ljubljanice.

Trenutno je pred mostom gradbišče, saj ga nameravajo v kratkem demontirati in preseliti.

Zakaj preseliti?

Most je del slovenske tehnične dediščine. Gre namreč za enega izmed prvih litoželeznih mostov pri nas.

Lito železo so za gradnjo mostov prvi uporabili Angleži, ko so zgradili Iron Bridge, torej leta 1779. Kot gradbeni material je lito železo precej prikladnejše od kamenja. Na žalost je zaradi visoke vsebnosti ogljika (več kot 2%) in včasih tudi drugih nečistoč krhko, precej bolj krhko od jekla. To pomeni, da so litoželezni mostovi grajeni tako, da so njihovi elementi obremenjeni na pritisk - in ravno to lahko vidimo na mrtvaškem mostu.

Mrtvaški most so postavili leta 1867 in je bil eden izmed prvih litoželeznih mostov pri nas - se pravi v Avstro-Ogrski. Najprej je stal v centru mesta. Leta 1931 ga je na sedanjo lokacijo premaknil Jože Plečnik, ko je zgradil sedanji čevljarski most.

Zadnja leta most propada in čaka na selitev. Več o zgodovini mostu si lahko preberete v Delu. O tem, kam ga bodo preselili, lahko preberete v dokumentu, ki ga je izdala MOL.

Nepovezano: Med snemanjem tokratnega prispevka sem v rolerjih stal na cevi, ki teče pod mostom in lovil ravnotežje. Na žalost te akrobacije snemalec ni ujel. Crappity.