V mladosti sem vedno rad hodil na obisk k babici. Eden izmed razlogov za to je bil golaž, ki ga je kuhala. Ker je srečo treba deliti, lahko sedaj po babičinem receptu golaž skuhaš tudi ti, draga bralka (ali bralec). Če nisi programerka, pojasnilo: kadar je del postopka priprave razčlenjen, so opravila v razčlenjenem delu napisana zamaknjeno. V primeru, ko je kak del postopka potrebno ponavljati, je torej seveda treba ponavljati tudi podopravila. Če navodila še vedno niso jasna, pusti komentar za dodatno pojasnilo.
GOLAŽ
Potrebujemo:
- 1kg govejega mesa
- cca 500g (5 glav) čebule)
- 3 liste bazilike
- vegeto
- olje
- moko
- poper
- sol
- paradižnikov koncentrat
- papriko v prahu
Priprava:
- v posodo naliješ toliko olja, da prekrije dno posode
- ko se segreje, na olje dodaš narezano čebulo
- da se hitreje razpusti, čebulo posoliš
- čebulo pražiš, da ostekleni (prbl. 10min)
- dodaš meso, ga premešaš
- popopraš
- dodaš ščepec bazilike
- še malo dosoliš
- čas mešanja = 0min;
- dokler je čas mešanja manj kot 60 minut ali je čebula vidna (še ni precvrta):
- mešaš in zalivaš:
- 6min pustiš
- če cvrči:
- premešaš, odstrgaš zažgano s dna
- doliješ toplo vodo do prbl. polovice nivoja mesa
- čas mešanja = čas mešanja + 6min
- dodaš moko (2 žlici)
- dodaš paradižnikov koncentrat (1 žlico)
- dodaš rdečo papriko v prahu (1/2 žličke)
- dodaš žlićicu Vegete
- zaliješ z vodo do vrha
- čakaš 30min
- po potrebi soliš
- po potrebi zgostiš z moko ali drobtinami
- mešaš še 2h, sokler ni meso mehko
- odganjaš lačne prisklednike. MOJ GOLAŽ! MOJ!
Upam, da so navodila dovolj izčrpna. Komentarji so vedno dobrodošli.