Tranzistor 6 - Nao

Na naši fakulteti so v Laboratoriju za Umetno Inteligenco dobili na obisk novega sodelavca iz Nemčije. Gre za €15000 vrednega robotka, NAO. Robot se bo uporabljal v okviru projekta XPERO.

Robotek ima 500MHz AMD Geode procesor, 256M RAM, 1G flash, WiFi, dve kameri z ločljivostjo 640x480 pik, mikrofone, ultrazvočne senzorje, senzorje dotika, senzorje pospeška, dva precej glasna zvočnika in kup lučk. Poganja ga posebna Linux distribucija, ki vsebuje poseben software za upravljanje robota.

Predvsem pa je robotek lep. S svojo dojenčkasto prikupnostjo je skoraj idealen tiskovni predstavnik. Poleg tega zna govoriti in predvajati glasbo. Vgrajeni sintetizator sicer ne podpira slovenščine, vendar ga lahko vseeno pretentamo, da kaj pove z groznim angleškim naglasom. S pomočjo senzorjev pospeška ve, kaj je zgoraj in kaj spodaj. Če pade, se zna celo pobrati.

Kot robotska platforma je Nao dokaj beden. Pri hoji se zanaša na spodrsavanje, tako da je njegova spretnost pri hoji precej odvisna od podlage. Roki sta majhni, tako da bolj težko prenaša karkoli večjega. Pri povezovanju na različna omrežja je dokaj omejen. Ni najbolj stabilen. Zaradi postavitve kamer stereoskopski vid ni mogoč.

Vseeno pa je lep. In z njim se lahko igrajo tudi študentje. Torej, če bi se rad igral s tako igračko, se oglasi v 4. nadstropju, po koncu stopnišča na hodniku desno, nato do konca hodnika, mimo strojnice dvigala, zadnja vrata desno.