Reprap, makerbot

Nekoč bomo ljudje naredili robota, ki bo znal sestaviti svojega enakega brata ali dva. Poleg tega bo takšen robot znal izdelati tudi kaj drugega, kar nam pride prav. Proizvodne zmožnosti bodo rasle eksponentno in hitro se bomo znašli v družbi, kjer bo vsaka želja izpolnjena takoj, ko bo dovolj točno izražena.

Prvi korak na poti k tej utopiji je bil storjen z izdelavo reprapa, robota, ki zna z iztiskanjem plastike izdelati vse svoje plastične dele. Za izdelavo svoje kopije še vedno potrebuje človeško pomoč; ljudje moramo tudi priskrbeti ležaje, navojne palice, motorje in elektroniko. Večino delov, ki jih reprap ne zna izdelati, je mogoče dobiti v malo bolje založeni trgovini. Ko je sestavljen, lahko reprap uporabimo za izdelavo praktično česarkoli.

Da bi izdelali svoj prvi reprap, si lahko pomagamo z repstrapom - se pravi robotom, ki je sestavljen iz vnaprej izdelanih kosov in ki lahko iz plastike izdela nadaljnje dele reprapa. Repstrap si lahko naredimo sami, lahko pa ga kupimo - verjetno najpopularnejše podjetje, ki takšne robote prodaja, je makerbot, kjer lahko kupimo cupcake, majhen 3D tiskalnik za približno $950.

Za malo boljšo in obširnejšo predstavitev si lahko ogledate tole predavanje za Google.