Shapeways

Nakupovanje je lahko dveh vrst. Nakupovanje prve vrste izvajamo, ko gremo v trgovino, ne da bi vedeli, kaj hočemo. Tovrstno nakupovanje je najbolj prijetno, če ga izvajamo v nakupovalnih centrih, kjer sta izbira in razpon cen velika, ali pa na smetišču, kjer je izbira prav tako ogromna, cene pa neprimerno nižje.

Nakupovanje druge vrste izvajamo, kadar vemo točno, kaj bi radi, a ne vemo, kje to dobiti. Obisk trgovine ali nakupovalnega centra se v tem primeru spremeni v mučno odisejado, ki se po prehodenih kilometrih prodajnih polic pogosto konča z neuspehom.

Kadar vemo točno, kaj hočemo, se sedaj lahko tovrstnemu nakupovanju pogosto izognemo. V zadnjih letih se je hitra izdelava prototipov razvila tako daleč, da lahko strojno izdelamo praktično karkoli.

Pri podjetju shapeways prodajajo usluge 3D tiskanja v različnih plastičnih materialih. Kupec jim pošlje 3D model tega, kar bi rad imel, oni pa mu to pošljejo nazaj. Cena modela je odvisna od velikosti modela in od uporabljenega materiala. Pri večini materialov je cena podana na kubični centimeter materiala in sega nekje od $1 do $3 za kubični cm, pri materialih, kot sta steklo in kovina, pa je cena nekje do $10/cm2, čemur je treba dodati še "zagonske stroške", ki so pri steklu okrog $15 in pri kovini okrog $5.

Seveda Shapeways niso edini ponudniki tovrstnih storitev, celo pri nas najdemo podjetja, ki se ukvarjajo s tovrstnimi storitvami, so pa pri Shapeways zaenkrat edini, pri katerih sem cene materialov lahko brez težav našel na njihovi domači strani, ne da bi jim moral prej poslati svoj model.

Poleg tega pri shapeways ponujajo tudi nakup izdelkov, ki vam jih naredijo po meri ali ki so jih naredili ostali uporabniki. Med bolj zmagovitimi je vsekakor vrtni palček z vašim obrazom, pa tudi senčila s poljubnim napisom in prosojni 3D reliefi niso slaba ideja.

Še par filmčkov o procesih izdelave predmetov z različnimi materiali: